Thursday, March 28, 2024

Cum s-au înșurubat magnații Lukoil în marile afaceri cu Nuclearelectrica. Șeful care a ocolit prin demisie riscul căderii de la balcon

Must Read

Un rus, fost angajat al Lukoil, a înființat la Ploiești o firmă care a furnizat echipamente pentru Nuclearelectrica, compania de stat care administrează și Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Prin firma ploieșteană s-au perindat mai mulți ruși cu conexiuni la gigantul petrolier Lukoil.

Rușii high-tech

Isystems Automation SRL a fost înființată în anul 2007, în Ploiești, de rusul Dmitry Drezyulya și soția sa, românca Daniela Drezyulya.

- Advertisement -

Isystems Automation este o companie de inginerie pentru proiectarea, dezvoltarea și punerea în funcțiune a echipamentelor high-tech și de automatizare a proceselor tehnologice și s-a axat în special pe contracte cu Lukoil Energy and Gas SRL.

Înainte de a intra în afaceri, Daniela și Dimitry au lucrat la Lukoil, ea ca inspector de coeziune pentru Petrotel-Lukoil, iar el ca inginer.

Dmitry Drezyulya

Dmitry Drezyulya

De pe site-ul firmei ploieștene (care a fost închis recent) am aflat că, printre clienții familiei Drezyulya, se află mai multe companii din Rusia, Kazahstan și România (printre care și ALRO Saltina deținută de rusul Vitali Machitsky).

Dar cel mai sensibil contract avut de ruși a fost cu Nuclearelectrica, companie de stat care gestionează Centrala Nucleară de la Cernavodă, și pentru care firma Isystems Automation a asigurat echipamente electrice.

Deși nu este o companie foarte mare, lucrând mai mult pe pierdere, istoria Isystems Automation a fost destul de zbuciumată, iar prin ea s-au perindat mai mulți ruși strâns legați de Lukoil.

Astfel, după câteva luni de la înființare, în firma familiei Drezyulya au fost cooptați rușii Viktor Natykach, Denis Sokhatskiy și Alexander Lazarev.

Viktor Natykach

Viktor Natykach

Dmitry Drezyulya a lucrat la filiala din Moscova a companiei ABB, iar apoi ca inginer la Petrotel Lukoil.

Daniela Drezyulya, soția ploieșteancă a rusului, a lucrat și ea ca inspector de coeziune pentru Petrotel-Lukoil.

Viktor Natykach a lucrat împreună cu Dmitry la compania ABB din Rusia.

Apoi, după câțiva ani și schimbări de asociați, Isystems Automation a ajuns din nou doar la fondatori ei, Dmitry și Daniela.

Electricitate de la LukOil

Dmitry Drezyulya mai este administrator și la FDV Energy Consulting SRL, firma deținută de rușii Alexander Fedorov și Sergey Malyshev și două românce.

Însă, locul de bază al lui Fedorov este de administrator la Land Power SA, firmă deținută de Lukoil.

Land Power se ocupă cu producerea energiei electrice verde și deține Parcului Eolian Dorobanțu – Topolog din județul Tulcea și două centrale solare în cadrul rafinăriilor LukOil din România, cu o capacitate de 9 MW, și una în Bulgaria, cu o capacitate de 1,3 MW.

Pentru că, pe lângă lanțul de benzinării și rafinăria de la Ploiești, LukOil mai are în România două afaceri mai puțin cunoscute: producția și distribuția de energie electrică și o licență de explorare a unui zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu Romgaz (despre care anunțase mai demult că intenționează să o vândă).

Alexander Fedorov a mai fost administrator la Lukoil Energy & Gas România, o altă subsidiară din România a grupului petrolier rus Lukoil.

În anul 2019, Lukoil Energy & Gas SRL a fost absorbită de Petrotel-LukOil SA.

Aceasta a intrat pe piaţa românească a furnizării de energie electrică prin finalizarea unui grup energetic la centrala aflată pe platforma rafinăriei Petrotel din Ploieşti.

Vagit Alekperov

Vagit Alekperov și Vladimir Putin

La inaugurarea acestei unităţi, în 2011, a participat şi preşedintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov.

Acesta a fost primul proiect al Lukoil din sectorul de afaceri cu energie electrică.

Dar, prin firma FDV Energy Consulting s-au perindat ca asociați mai mulți ruși legați de LukOil: Dimitry Stolyarov, Ilia Volkov (a lucrat la LukOil Energogas în Moscova, apoi a venit în Romania la Lukoil Energy & Gas, iar acum lucrează la Petrotel-Lukoil) și Sergey Malyshev.

Ilia Volkov

Ilia Volkov

În luna aprilie, după invazia Ucrainei de către Rusia, Vagit Alekperov a demisionat din fruntea Consiliului de Administrație al Lukoil.

El a renunțat la această poziție după 29 de ani pentru a evita blocarea companiei petroliere în urma sancțiunilor la care a fost supus.

Iar șeful Consiliului de Administrație al LukOil a murit în mod suspect joi dimineață, 1 septembrie, după ce ar fi căzut de la etajul șase al spitalului în care era internat. Ravil Maganov avea 67 de ani și a fost și el decorat, în mai multe rânduri, de Vladimir Putin.

Drumeții

Soții Drezyulya sunt și mari amatori de călătorii și iubesc să navigheze cu barca, mai ales pe mările Greciei.

Legat de aceste hobby-uri, ei dețin și firma Daria Campers SRL prin care invită lumea, mai ales rușii, să închirieze de la ei rulote și să cutreiere lumea.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x