După ce și-a petrecut aproape două decenii construindu-și un imperiu în jurul afacerilor cu cărbuni, miliardarul indian Gautam Adani a trecut la nivelul următor, consolidându-și afacerile și viitorul imperiului pe care l-a creat în domenii care depășesc sfera combustibililor fosili. Adani vrea acum să devină cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume.

Prima dată când un asiatic intră în Top 3 al indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg

Este pentru prima dată când o persoană din Asia intră în Top 3 al indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Co-naționalul său, Mukesh Ambani, și chinezuk Jack Ma nu au ajuns niciodată atât de sus în acest clasament.

Cu o avere estimată la 137,4 miliarde de dolari, Adani l-a depășit și pe celebrul Bernard Arnault. Primele două locuri ale indicelui Bloomberg sunt deținute în continuare de miliardarii Elon Musk și Jeff Bezos din SUA.

- Advertisement -

De la centre de date, la ciment, media și aluminiu

Adani, în vârstă de 60 de ani, și-a petrecut ultimii ani extinzându-se tot mai mult și aventurându-se în orice, de la centre de date, la ciment, media și aluminiu.

Grupul său este acum cel mai mare operator portuar din India și de aeroporturi din sectorul privat, distribuitor de gaze și producător de cărbune. După ce mina Carmichael, pe care o deține în Australia, a fost criticată de ecologiști, Adani s-a angajat să investească 70 de miliarde de dolari în energia verde, pentru a deveni cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume.

Pandemia i-a adus și mai mulți bani

Cele șase companii listate pe bursă ale grupului fondat de Adani au raportat o creștere totală a valorii de piață în 2020, anul pandemiei, de 79 miliarde dolari, consemnând cele mai bune 12 luni din istoria lor.

Miliardarul indian s-a concentrat în ultima perioadă asupra unor domenii pe care premierul Narendra Modi le consideră cruciale pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Indiei. F

irme precum Warburg Pincus și TotalEnergies SE l-au ajutat pe Adani să intre în primele eșaloane ale super-bogaților lumii, dominate până acum de mogulii tehnologiei din SUA. Iar revenirea în prim-plan a cărbunelui i-a sporit și mai mult ascensiunea.

A reușit să-i bată pe Bill Gates și Warren Buffett

Adani a reușit să-i surclaseze pe unii dintre cei mai bogați miliardari americani după ce aceștia și-au sporit activitățile filantropice. Bill Gates anunța în iulie că va transferă 20 de miliarde de dolari din averea sa către Fundația Bill & Melinda Gates, în timp ce Warren Buffett a donat deja peste 35 de miliarde de dolari acestei organizații.

7,7 miliarde de dolari în scopuri caritabile

Miliardele de dolari băgate în organizații filantropice i-au coborât pe cei doi magnați americani în clasamentul Bloomberg. Gates se află acum pe locul cinci, iar Buffett pe șase.

Și Adani și-a sporit donațiile în scopuri caritabile. El s-a angajat, recent, să doneze 7,7 miliarde de dolari unor cauze sociale pentru a marca împlinirea vârstei de 60 de ani, scrie Fortune.

Sursa: capital.ro