Thursday, March 28, 2024

Peste câteva ore, Moldova poate rămâne fără gaz și energie electrică

Must Read

Gazul rusesc pentru moldoveni ar urma să se ieftinească, începând cu 1 octombrie, cu 40%, dar cel mai probabil livrările vor fi sistate.

„Gazprom” nu a confirmat volumul de gaz necesar Moldovei în luna octombrie și nici nu a rezervat capacități pentru transportarea acestuia prin Ucraina. Trecerea la formula de iarnă (prevăzută în contract), care este una avantajoasă pentru Republica Moldova, ar putea determina Rusia să închidă robinetul. Chișinăul are un plan realist de rezervă, dar alternativa identificată înseamnă gaz scump.

Moldova, cea mai vulnerabilă energetic

Conform contractului dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”, începând de sâmbătă, 1 octombrie, prețul gazului pentru Moldova ar urma să fie calculat după formula de iarnă (70% din preț depinde de costul mixului la produsele petroliere, iar 30% – de cotațiile spot la gaze pe piața internațională). Aceasta ar însemna o scădere a prețului pentru moldoveni de la 1880 de dolari mia de metri cubi la 1050 de dolari.

- Advertisement -

„Moldova este cea mai vulnerabilă țară, din punct de vedere energetic, de pe continentul UE. Avem nevoie de susținere astăzi! Ne confruntăm cu riscul întreruperii furnizării gazului și energiei electrice. Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră”, a menționat vineri, 30 septembrie, președintele Maia Sandu la întâlnirea avută la Chișinău cu comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

Pe parcursul verii, autoritățile de la Chișinău au reușit să stocheze în România gaze naturale ce ar asigura consumul Moldovei pentru câteva săptămâni. În acest interval, ar urma să fie achiziționate cantitățile necesare de gaze de pe piața europeană. Joi, 29 septembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus ca SA „Energocom” (companie de stat) să procure 15 milioane de metri cubi de gaze pe care să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, pentru a putea fi utilizate la iarnă. Pentru prima tranșă, de 10 milioane metri cubi, prețul de achiziție va fi de 1882,78 de dolari mia de metri cubi. La acest preț vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport. A doua tranșă, în volum de 5 milioane de metri cubi, va fi achiziționată în luna octombrie, la un preț preliminar de 1058 de dolari mia de metri cubi.

În paralel, autoritățile cumpără cantități mari de păcură pentru „Termoelectrica” – centralele termice urmând să funcționeze la iarnă pe baza acestui tip de combustibil, iar gazul să fie livrat populației. Tariful foarte mare de 1,70 de euro metrul cub pe care îl achită acum moldovenii pentru gaz îi determină să economisească. În septembrie 2022, de exemplu, consumul a scăzut cu 28% față de septembrie 2021.

Fără gaz, se oprește și Centrala de la Cuciurgan

Dacă „Gazprom” sistează livrările către Moldova, fără gaz va rămâne și regiunea transnistreană, controlată de regimul separatist pro-rus – acolo unde se află cei mai mari consumatori de gaze: Uzina Metalurgică de la Râbnița și Centrala electrică de la Cuciurgan. Ultima asigură acum 70% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Sistarea livrărilor de gaze înseamnă și oprirea acestei centrale. Valabilitatea contractului dintre Chișinău și Centrala de la Cuciurgan, gestionată de separatiști, expiră la miezul nopții și, până la ora editării acestui material, nu a fost prelungit.

Fiind interconectată la sistemul electro-energetic european (ENTSO-E), Moldova poate cumpăra, prin Ucraina, energie electrică de pe piața europeană, doar că mult mai scump decât vând acum separatiștii din Transnistria. În ceea ce privește aprovizionarea țării cu energie electrică după 1 octombie, Maia Sandu a spus vineri că autoritățile discută acum „și cu Tiraspolul, și cu Ucraina, dar și cu alți potențiali furnizori de energie electrică”.

Aflat vineri în vizită la Chișinău, comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a spus că UE va ajuta Moldova dacă „Gazprom” va sista livrările spre Chișinău. „Vom face totul ce ne stă în puteri pentru ca Moldova să beneficieze de volumul necesar de gaz la un preț rezonabil. Nu vă pot spune mai multe la moment, dar cu siguranță vom interveni, pentru că suntem conștienți de constrângerea bugetară și financiară din Moldova. Este de neimaginat o nouă presiune pe buget”, a menționat comisarul european.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x