Thursday, April 18, 2024

Putin proclamă oficial anexarea a patru provincii ucrainene. „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”. VIDEO

Must Read

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat documentele de anexare.

Cele patru regiuni anexate abuziv de Rusia reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Vladimir Putin: „Cei care controlează regimul de la Kiev să ştie că cetăţenii cele patru teritorii (Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie), devin astăzi cetăţeni ai Rusiei şi aşa vor rămâne pentru vecie.

- Advertisement -

 Îndemn regimul de la Kiev să-şi retragă armele şi soldaţii de acolo şi să revină la masa negocierilor. Noi suntem gata pentru discuţii dar să fie clar că soarta celor patru regiuni iese din discuţie. Ne vom proteja teritoriile cu toate forţele de care dispunem, vom face totul pentru a securiza teritoriul.”

Nerăbdător, președintele Putin a semnat încă de joi seară decretele de recunoaștere a independenței ultimelor două. Independența celor din Donețk și Lugansk fusese deja recunoscută în februarie, la cererea liderilor separatiști pro-ruși, cu puțin înainte de începerea ofensivei în Ucraina.

Comunitatea internațională a spus în numeroase rânduri că nu va recunoaște rezultatele acestor referendumuri.

La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri seară o rezoluție care condamnă voturile, dar sunt puține șanse ca textul să fie adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, un convoi care transporta civili ucraineni a fost lovit de proiectilele forţelor ruse, a precizat guvernatorul regional. Sunt cel puţin 25 de morţi şi zeci de răniţi, anunţa autorităţile ucrainene.

De aseară, trupele trimise de Moscova au lovit mai multe orașe pe linia frontului.

Au fost explozii puternice urmate de incendii în Dnipro, Nikolaev și Odesa.

Atacurile rusești au venit cu doar câteva ore înainte de ceremonia organizată la Kremlin pentru a fi marcată oficial anexarea la Federația Rusă a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

În timpul discursului său zilnic, președintele ucrainean a făcut apel la cetățenii ruși care trăiesc în Rusia să ia atitudine.

Volodimir Zelenski: „Ca să opriți (acest război), trebuie să-l opriți pe acela din Rusia care vrea război mai mult decât viaţă. Viaţa voastră, cetăţeni ai Rusiei.”

Între timp, continuă exodul rușilor. Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană – de când Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială imediată a cetăţenilor ruşi.

Vladimir Putin: „Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta. Dacă s-a făcut o greșeală, aceasta trebuie corectată, iar cei care au fost convocați fără un motiv adecvat trebuie aduși acasă.”

După Polonia și țările baltice, și Finlanda a decis să nu-i mai primească pe cetățenii ruși, chiar dacă dețin o viză turistică.

Sursa: agerpres

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x