Saturday, April 20, 2024

SUA anunță că au lansat cu succes o rachetă balistică proiectată să distrugă Rusia încă din anii ’70

Must Read

Statele Unite au comunicat, miercuri, că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Minuteman III, al doilea astfel de test după cel din data de 16 august.

Lansarea de miercuri fusese anunțată în avans, pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia în contextul conflictului din Ucraina, relatează presa internațională.

Potrivit unui comunicat al forțelor aeriene americane, racheta Minuteman III, capabilă să transporte mai multe încărcături nucleare, dar neînarmată, a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg, în California, la ora locală 01:13.

Vehiculul balistic a parcurs aproximativ 6.760 de km deasupra Pacificului înainte de a se prăbuși în ocean lângă atolul Kwajalein, în Insulele Marshall.

- Advertisement -

“Este un test de rutină și o operațiune periodică menite să arate că sistemul de descurajare nucleară al Statelor Unite este sigur, securizat, fiabil și eficient. Acest tip de testare a fost efectuat de peste 300 de ori şi nu are legătură cu evenimentele mondiale actuale”, se mai arată în comunicat forțelor americane.

Testul din 16 august a fost amânat din cauza vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

De regulă, Statele Unite nu își anunță în avans testele ICBM.

Precedentul test cu Minuteman III a trebuit să fie amânat de două ori din cauza tensiunilor la nivel internațional: prima dată, în urma invaziei ruse în Ucraina, iar a doua oară, pentru a aștepta să treacă vizita efectuată în Taiwan de șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

În cele două cazuri Washingtonul a urmărit să nu agraveze tensiunile cu Rusia, respectiv cu China.

Testul a avut loc în cele din urmă cu succes pe 16 august.

Minuteman III este  în serviciu de 50 de ani și a fost evocată deseori în timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS, ca instrument de aplicare a așa numitei doctrine MAD (Mutual Assured Destruction, Distrugere reciprocă asigurată).

Din 2005, a rămas singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al Statelor Unite.

Rachetele Minuteman III sunt instalate în silozuri de lansare în trei baze militare americane situate în statele în Wyoming, Dakota de Nord și Montana.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x