Premierul ungar, Viktor Orban, a luat o decizie fără precedent. El se va deplasa la Moscova, sâmbătă. Gestul său are legătură cu dorința șefului Guvernului ungar de a-i aduce un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, singurul din Europa care întăreşte schimburile de gaze cu Rusia, va merge sâmbătă la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, scrie AFP.

Viktor Orban „îi va aduce omagiu lui Mihail Gorbaciov”, însoţit de o delegaţie ungară, a precizat acesta pe Twitter, a doua zi de la anunţul că gigantul Gazprom închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa.

Înmormântarea lui Mihail Gorbaciov are loc sâmbătă la Moscova

- Advertisement -

Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov are loc sâmbătă la Moscova, o ceremonie restrânsă la care nu va participa preşedintele Vladimir Putin. O mare figură politică a secolului al XX-lea, Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei „lungi şi grave suferinţe”, potrivit spitalului în care a fost tratat.

Ceremonia, programată să înceapă la ora locală 9.00, va fi deschisă publicului, a anunţat Fundaţia Gorbaciov. Fostul lider sovietic va fi apoi înmormântat în cimitirul Novodevicie, alături de soţia sa Raisa Gorbaciova, care a murit în 1999 şi de care i-a fost foarte apropiat.

De altfel, și ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, va participa sâmbătă, la Moscova, la funeraliile lui Mihail Gorbaciov. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ultimul lider al URSS a murit șocat și bulversat de războiul lui Putin

Mihail Gorbaciov, care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, într-un spital din Moscova. El a murit șocat și bulversat de războiul lui Vladimir Putin din Ucraina. Acesta a fost și zdrobit psihologic în ultimii ani de înrăutățirea constantă a legăturilor dintre Moscova și Kiev. Un apropiat a făcut dezvăluiri despre despre poziția fostului președinte Gorbaciov cu privire la situația din Ucraina.

Pavel Palazhchenko, interpretul lui Gorbaciov, care a lucrat cu răposatul președinte sovietic timp de 37 de ani și i-a fost alături la numeroase summituri americano-sovietice, a vorbit cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni prin telefon și a spus că el și alții au fost impresionați de cât de traumatizat a fost de evenimentele din Ucraina.

„Nu este vorba doar de operațiunea (militară specială) care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani, care a fost cu adevărat, cu adevărat o mare lovitură pentru el. Chiar l-a zdrobit emoțional și psihologic”, a declarat Palazhchenko într-un interviu acordat Reuters.

Sursa: capital.ro