Este anunțul cu privire la iarna ce se apropie care bagă spaima în europeni!

Comisarul european pentru gestionarea crizelor: Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe

Comisarul european responsabil cu situaţiile de criză, Janez Lenarcic, atrage atenția asupra posibilității unor pene extinse de curent pe perioada iernii în unele țări din Uniunea Europeană, totul în contextul crizei de energie generate de războiul din Ucraina.

Janez Lenarcic afirmă că Europa s-ar putea confrunta cu astfel de pene de curent pe scară largă, odată cu venirea sezonului rece.

- Advertisement -

Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană se pregătește deja pentru două scenarii, unul dintre aceste scenarii fiind exact unul în care pot avea loc pene de electricitate pe scară largă în țările membre UE.

„Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe, inclusiv în interiorul Uniunii Europene.

În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident precum oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, aşa cum se întâmplă în situaţiile dezastrelor naturale”, a explicat Janez Lenarcic în urmă cu câteva zile pentru postul Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Dacă vor fi probleme cu alimentarea cu energie în mai multe state, Comisia Europeană va fi nevoită să activeze mecanismul de accesare a produselor din rezervele strategice, a mai spus comisarul.

„Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare”, a adăugat oficialul european, explicând că, după acelaşi model, Comisia Europeană se pregăteşte pentru crize energetice, prin achiziţii de combustibili şi generatoare de electricitate.

„Scenariul cel mai sever tratează posibilitatea ca întreruperea de curent să apară simultan în mai multe țări”

Sabina Iosub, realizator Antena 3, aflată la Bruxelles, a venit și ea cu câteva explicații despre acest subiect îngrijorător.

„E extrem de important să înțelegem că la nivelul Comisiei Europene există acest comisar care se ocupă exact de zona pentru gestionarea crizelor. Ei bine, în pregătirea oricăror posibile crize se fac diferite scenarii.

Sigur că nu s-a gândit nimeni, să spunem, acum un an de zile, la ce ar putea însemna războiul. Dar odată ce am văzut invazia Rusiei în Ucraina, au început să fie desfășurate mai multe scenarii.

Și atunci când vorbim despre criza energetică, de exemplu, am văzut prezentate foarte multe variante. Așadar, în astfel de situații, Comisia Europeană trebuie să aibă o gândire vizavi de lucrurile esențiale din Uniunea Europeană, lucrurile esențiale din anumite state membre.

Comisarul Lenarcic a vorbit destul de rezervat, e adevărat, despre aceste variante, tocmai pentru a nu crea panică. Dar este o acțiune absolut normală în pregătirea pentru sezonul de iarnă, într-un astfel de moment, în care e evident că războiul energetic continuă și că situația poate să fie destul de complicată în această iarnă. (…)

Cu toate acestea, scenariul cel mai sever tratează posibilitatea ca întreruperea de curent să apară simultan în mai multe țări. E foarte posibil ca planul să fie unul destul de concret, spun din informațiile pe care le am până în acest moment. Însă asta nu înseamnă că pentru fiecare cetățean va fi ușor.

În cazul în care se va ajunge într-o astfel de situație, probabil că la case, la locuințe se va afla ce se va face. Dar să sperăm că nu se va ajunge acolo până la urmă. De asta și sunt și toate variantele pe masă”, a spus Sabina Iosub.

Sursa: capital.ro