Tuesday, March 5, 2024

Experţii în energie trag un semnal de alarmă. Românii riscă să plătească la curent 12 salarii minime în februarie

Must Read

Experţii în energie trag un semnal de alarmă. Românii care locuiesc la bloc vor cei mai afectaţi în această iarnă din cauza sistemului deficitar de termoficare. Aceştia pot primi facturi la energie cât salariul pe un an, potrivit unei simulări.

Experţii în energie trag un semnal de alarmă. „Închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală”, notează specialistul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), prezentând calculele.

Experţii în energie trag un semnal de alarmă

- Advertisement -

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, din cauza faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

– Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

– Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

– Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care va însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, precizează Dumitru Chisăliță.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred. Comenzile la restaurante vor putea fi plătite cu cardul de masă

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred România. Astfel, utilizatorii Cardului de Masă pot achita comenzile din restaurante. Glovo, platforma de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x