Tuesday, December 6, 2022

Piața imobiliară, prăbușire fără precedent. Prețurile vor scădea dramatic

Must Read
Fondul Monetar Internaţional a anunțat o posibilă scădere a preţului locuinţelor de până la 10% în următorii trei ani. Pe măsură ce cresc ratele ipotecare şi se înăspresc condiţiile de creditare, lucrurile s-ar putea schimba radical.

Fondul Monetar Internaţional a anunțat că majorarea dobânzilor de referinţă operată de băncile centrale pentru atenuarea inflaţiei poate duce la scăderea preţului locuinţelor de până la 10% în următorii trei ani, în ţările dezvoltate, şi de până la 25% pe pieţele emergente.

FMI a publicat marţi raportul „Stabilitatea Financiară Globală”, în care subliniază că „într-un scenariu foarte advers” şi cu „această măsură prin care băncile centrale din toată lumea îşi ajustează agresiv politicile pentru a face faţă presiunilor preţurilor”, se pot produce mari schimbări.

„Multe economii avansate şi pieţe emergente se pot confrunta cu riscuri legate de piaţa locuinţelor pe măsură ce cresc ratele ipotecare şi se înăspresc condiţiile de creditare, ceea ce îi alungă pe posibilii împrumutaţi de pe piaţă”, subliniază în raport directorul financiar al FMI, Tobias Adrian.

- Advertisement -

Probleme în piața imobiliară

Majorarea ratelor ipotecare ar putea provoca „o puternică scădere a preţurilor locuinţelor”, în special în ţările cu o mai mare proporţie a datoriei ipotecare cu rată variabilă, care depinde direct de deciziile băncilor centrale.

„Gravitatea şi implicaţiile macroeconomice ale unui shock care să se producă pe piaţa locuinţelor va depinde în mod crucial de gradul de corecţie al preţului locuinţelor şi de distribuţia datoriei gospodăriilor”, punctează FMI.

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: ”Urmează mama tuturor crizelor!”

Profesorul Nouriel Roubini susține că economia mondială se va confrunta cu "mama tuturor crizelor" din cauza exploziei deficitelor și...
- Advertisement -

More Articles Like This