Au mai rămas doi ani până la alegerile prezidențiale din SUA, dar disputa a început deja, așa cum este tradiția în țară din cauza alegerilor primare. Donald Trump și-a anunțat pre-candidatura din partea Partidului Republican, doborând recordul de anticipare în anunț, însă doar cu o lună. Alții sunt așteptați să intre în cursa electorală în următoarele săptămâni și luni. Este normal.
Diferența de data aceasta este că nu știm dacă preşedintele în funcție va candida pentru un nou mandat. La urma urmei, Joe Biden va avea 81 de ani când americanii vor merge la vot și 86 de ani la încheierea mandatului, în cazul realegerii, scrie O Globo.
Imaginea este poate mai complexă pentru democrați decât pentru republicani
Biden trebuie să ia o decizie cu privire la candidatura sa. Dacă va încerca să candideze din nou, va bloca în fapt o serie de adversari. Poate că unul sau altul va decide să se ciocnească frontal cu președintele la alegerile primare, așa cum s-a întâmplat în 1980, când Ted Kennedy a decis să-l înfrunte pe Jimmy Carter.
Dacă Biden va decide să candideze, va trebui să se ocupe de întrebări evidente legate de vârsta sa, care existau deja chiar și atunci când a candidat la Casa Albă în urmă cu doi ani. Dacă va opta să nu candideze, riscă să-și vadă președinția golită de conţinut. Pentru a complica lucrurile, nu există niciun nume puternic în rândul democraților care să candideze la alegeri. Vicepreședinta Kamala Harris ar fi succesoarea firească, dar ea continuă să fie extrem de nepopulară.
Încep deja să apară câteva nume, precum cel al secretarului pentru transporturi, Pete Buttigieg, care și-a dobândit notorietate graţie excelentei sale prestaţii de la alegerile primare din 2018 și pentru că a fost primul pre-candidat deschis gay. Unii guvernatori, precum Roy Cooper, din Carolina de Nord, și Gavin Newson, din California, încearcă, de asemenea, să se poziţioneze. S-ar putea, chiar, ca unul dintre ei să reușească să prindă putere, dar este încă prea devreme.
Republicanii sunt mai bine poziționați
Trump are o sumedenie de defecte, se confruntă cu o serie de procese, a fost învins în candidatura sa pentru un nou mandat, iar candidații pe care i-a susținut la alegerile pentru Congres și pentru guvernele din cadrul statelor de săptămâna trecută au eșuat. Fostul președinte trebuie tras la răspundere în mod direct pentru înfrângerea republicană în încercarea de a deţine majoritatea în Senat. Donald Trump, însă, nu este singurul nume.
Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, apare ca o figură puternică a partidului pentru că a fost reales cu un avantaj de peste 20 de puncte procentuale într-un stat-pendul din punct de vedere istoric, fără predominanță democrată sau republicană. În unele sondaje, DeSantis îl întrece deja pe Trump în la alegerile primare republicane. De asemenea, deţine un avantaj la bursa pariurilor. Este favoritul donatorilor republicani și, de asemenea, al lui Rupert Murdoch, proprietarul Fox News, principala voce a Partidului Republican în mass-media.
În orice caz, este prea devreme pentru a bate în cuie candidaturile. Doar în acest secol am văzut surprize, precum victoria lui John Kerry la alegerile primare democrate din 2004. Barack Obama, care a răsturnat-o pe Hillary Clinton în 2008, și John McCain, care a învins favoritismul lui Rudolph Giuliani în același an. Ca să nu mai vorbim de Trump însuși, care a întrecut o serie de adversari puternici la alegerile primare republicane din 2016, precum Jeb Bush, Marco Rubio, Ted Cruz și Chris Christie.
În cele din urmă, poate că va fi din nou Biden versus Trump. Dar atât democrații, cât și republicanii ar dori să vadă sânge proaspăt în cursă. De partea republicană există deja DeSantis. Rămâne de văzut în partea democrată, dacă președintele va permite.
Sursa: capital.ro