Friday, April 19, 2024

Banca Națională majorează din nou dobânda de referință cu încă +0,5%, până la 6,75%. Este a opta majorare din acest an. BNR mai spune că ”cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV”.

Must Read

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis astăzi majorarea dobânzii de referință cu 0,5%, până la 6,75%. Este a opta majorare din acest an. La începutul anului dobânda de referință era 1,75%.

Conform BNR, ”cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB își va mări însă probabil considerabil avansul în trimestrul III, pe fondul unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat”.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75%pe an, de la 6,25% pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută, de la 5,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Reamintim că indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile creditelor în lei acordate până în luna mai 2019, a fost cotat marți la 8,14%. IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile creditelor acordate după mai 2019, este 4,06%. Inflația generală la nivelul lunii septembrie a fost calculată de Institutul de Statistică la 15,88%, iar alimentele s-au scumpit cu 19,1%.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x