Wednesday, April 17, 2024

Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură uriașă la curentul electric și nu vrei să o plătești

Must Read

Mulți români s-au trezit cu facturi uriașe la curent electric. Dincolo de șocul inițial la vederea sumelor, unii și-au dat seama că nici măcar nu bani ca să le plătească. Ce este de făcut, așadar, dacă nu vreo să achiți banii către compania de electricitate?

Avocata Iulia Medeleanu spune că situația facturilor este gravă, dar ce e mai rău va veni în 2023. Ea afirmă că ținta acestor facturi este, de fapt, executarea silită a românilor.

„Există o ordonanță prin care au stabilit că facturile fiscale bugetare sunt titluri executorii. Asta înseamnă că nu mai trecem prin procedura simplificată a ordonanței de plată, ci se merge direct la executorul judecătoresc pe creanțele fiscale, bugetare. Se trece la executarea silită a oamenilor pe venituri. Iar dacă sunt sume mai mari, urmează proprietățile, asta urmăresc ei.

Ținta acestor facturi foarte mari este proprietatea românilor. Ăsta e adevărul, executarea pe proprietate, adică executarea silită, publicația de vânzare, vânzarea silită, imobiliară. Noi, câțiva avocați, ne-am gândit cum să facem să împiedicăm lucrurile. Și încă n-au venit facturile mari. Vă avertizez că cele mari vor ajunge undeva pe la sfârșitul lui ianuarie, februarie. O să ne fie rău de tot când o să le vedem”, spune avocata Iulia Medeleanu, citată de presa locală.

- Advertisement -

Ce trebuie să faci dacă nu vrei să plătești factura la curent

Iulia Medeleanu îi învață pe oameni ce să facă în cazul în care nu vor sau nu pot să plătească facturile astronomice la curent.

„Am gândit un set de acte juridice la îndemâna oamenilor. Să îi punem față în față cu partenerul lor contractual care, bineînțeles, face acțiuni vizând clauzele abuzive, deoarece acestea nu sunt negociate, ci impuse. Prin impunerea unei clauze, aceasta este lipsită de eficacitate juridică, deoarece înfrânge principiul liberei voințe. Înfrângând principiul liberei voințe, rezultă că orice clauză este lipsită de nulitate absolută”, afirmă Iulia Medeleanu.

„Am gândit acest set de instrumente juridice, astfel încât să-l punem la dispoziția oamenilor în mod gratuit, întrucât trebuie să ajutăm societatea. Setul acesta l-am gândit în mod gradual. Când văd că suma din factură este mai mare decât ceea ce-mi arată indexul, aceasta este o practică necomercială, iar ANPC-ul și ANRE-ul au sancționat drastic furnizorii de energie pentru fraude masive la aceste facturi. Primul instrument pe care l-am dat deja publicității este această notificare pe care eu o fac către furnizorul meu, conform codului fiscal. Am posibilitatea să fac stornare, adică refuzul meu de plată, manifestat față de suma înscrisă pe factură. Firma este obligată să-mi răspundă în scris, să facă verificările, inclusiv să trimită un agent de-al lor la mine acasă, la terminal și să vadă indexul propriu-zis.

Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură uriașă la curentul electric și nu vrei să o plătești / Sursa foto: BZI
Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură uriașă la curentul electric și nu vrei să o plătești / Sursa foto: BZI

Firma e obligată să-mi răspundă în termen de 5 zile. Dacă nu o face, imediat aduc următorul instrument, reclamația la ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Totodată, se poate trimite și la ANPC, ce are autoritatea de a face controale, iar ultimul instrument este instanța de judecată, unde se pot obține câștiguri”, continuă avocata.

Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură uriașă la curentul electric și nu vrei să o plătești / Sursa foto: BZI
Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură uriașă la curentul electric și nu vrei să o plătești / Sursa foto: BZI

Sursa: gandul.info

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x