Friday, April 19, 2024

Comisia Europeană a adoptat raportul privind aderarea României la Schengen: „Este timpul să vă urăm bun venit”

Must Read

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene a adoptat miercuri, 16 noiembrie raportul privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.

Raportul urmează să fie pus la dispoziția grupului de lucru Schengen de pe lângă Consiliul European, până la reuniunea în forma Justiție și Afaceri Interne, la începutul lunii decembrie.

„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. În fiecare an sunt câte 24 de milioane de călătorii de afaceri. Oamenii fac câte 1,2 miliarde de călătorii. Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii. În Schengen sunt 22 de state membri si 4 țări asociate iar acum e momentul să mai intre 3.

E timpul să vă urăm bun venit. Ca să ai privilegiul de a fi membru trebuie să respecți Schengen care înseamnă o respectare a frontierelor. Bulgaria, România și Croația au dovedit că îndeplinesc toate condițiile. România și Bulgaria au invitat săptămâna trecută o misiune de constatare. Ei au evaluat evoluția cadrului legal și instrumentele de gestionare eficientă a spațiului Schengen. A fost ca răspuns ca unele state aveau semne de întrebare. Rezultatul nu a venit doar cu rezultate pozitive dar întăresc și poziția acestor state.

- Advertisement -

Bulgaria, România și Croația sunt gata să adere. Mă aștept la statele membre să ia această decizie istorică. Este o decizie în interesul nostru al tuturor”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson.

Tot miercuri, Comisia Europeană a transmis un comunicat în care invită Consiliul să „ia fără întârziere deciziile necesare” pentru a permite României, Croației și Bulgariei să adere la spațiul Schengen.

„Comisia invită Consiliul să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen. Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia face un bilanț al realizărilor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen.

De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. Deși cele trei țări sunt deja parțial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile”, a transmis CE.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x