Friday, April 19, 2024

Enel are în plan plecarea din România anul viitor

Must Read

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day, informează Agerpres.

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day, informează Agerpres.

Conform sursei citate, Enel a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023.

- Advertisement -

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

Săptămâna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că Enel SpA ia în considerare vânzarea operaţiunilor sale din Peru, în cadrul eforturilor de a-şi reduce datoriile şi a finanţa noi investiţii.

Cea mai mare companie italiană de utilităţi lucrează cu consilierii asupra potenţialei vânzări, care ar putea fi evaluată la aproximativ cinci miliarde de dolari, iar tranzacţia a atras deja interesul preliminar din partea unor investitori strategici şi a unor fonduri de investiţii, anunțau sursele.

Grupul italian a anunţat deja vânzări de active cu un impact estimat de aproape patru miliarde de euro asupra datoriilor grupului. Tranzacţiile anunţate până acum includ vânzarea întregii participaţii la divizia din Rusia, precum şi vânzări de active în Brazilia şi Chile.

Enel în România

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

O mare parte din Enel România ar putea fi vândută grecilor de la PPC

O mare parte din acțiunile Enel România ar putea fi vândută celei mai mari companii de electricitate din Grecia, încheindu-se în acest sens un memorandum.

„Un memorandum de înţelegere a fost deja semnat între cele două mari grupuri, PPC şi Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuţiile conducerii PPC cu băncile greceşti Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica şi Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanţarea unei părţi din investiţie”, conform datelor transmise în urmă cu câteva săptămâni de Profit.ro.

Conform planului, PPC este de aşteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar şi să acopere restul din împrumuturi, conform unui raport din media elenă. România este o piaţă pe care preşedintele şi CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaşte, el conducând anterior operaţiunile din România ale grupului italian.

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x