Monday, March 4, 2024

Guvernul anunță investiții în domeniul energetic. Ce se va întâmpla în zona Mării Negre

Must Read

În România vor fi construite noi centrale, în zona Dobrogei, pentru creșterea producției de energie, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

În cadrul unui eveniment de profil, oficialul Guvernului a oferit mai multe informații despre proiect.

„Dacă ne referim la energia eoliană, doar energia eoliană, din păcate în România s-a construit energie eoliană onshore doar în zona Dobrogei şi evident în zona Dobrogei vânturile bat, probabil, cu o periodicitate. De aceea cât bat avem energie, avem export, iar când nu bat nu mai avem deloc eoliană.

Cred că din punct de vedere al onshore şi aici împreună cu Transelectrica am gândit să stimulăm investiţii în zona onshore eoliană și în alte părți ale României așa încât, în cazul în care nu bate în zona Dobrogei (…) Să avem cât de cât o repartiție unitară, pentru că în Dobrogea vrem să mai construim încă două centrale nucleare.

- Advertisement -

Și evident, vorbim despre viitorul potențial off-shore wind din Marea Neagră. Deci pentru a putea investi masiv în energia eoliană off-shore în Marea Neagră avem nevoie, clar, de evacuarea energiei din Dobrogea în restul ţării, către vest. Dezvoltăm împreună cu Transelectrica un proiect al cablului de curent continuu de transport, îngropat de la est, la vestul României, practic pe traseul conductei Tusla-Podişor şi apoi Brua”, a declarat Ministrul Energiei, potrivit Antena 3.

Ministrul Energiei, anunț despre potențialul energetic din Marea Neagră

Ministrul din Guvernul Nicolae Ciucă a explicat care sunt perspectivele în ceea ce privește energia eoliană.

„În aşa fel încât să evacuăm cât mai multă energie de acolo şi împreună cu Georgia şi cu Ungaria discutăm de cablul submarin îngropat care să facă o legătură, o punte între Marea Caspică şi Marea Neagră şi să vină energie, un coridor verde de energie din Marea Caspică, preia energia din Marea Neagră și evident, o transportă mai departe spre Europa, asta vizavi de transport pentru că nu putem vorbi de să construim energie în Marea Neagră dacă nu dezvoltăm și transportul, să poate fi preluat de către rețeaua de transport.

Întorcându-mă la potențialul eolian din Marea Neagră, vorbim despre un potențial din datele pe care le avem, exploatabil de 96 de Gwatii dintre care să zicem 22 gw în apele shallow) până în 50 de metri, acolo unde pot fi instalate turbine eoliene fixe pe sol, trebuie să știți că și solul de adâncime joasă al Marii Negre diferă de la nord spre sud, de exemplu în zona de sud Constanța, Tuzla când te duci mai în jos, spre Eforie e din ce în ce mai greu să prinzi și să poți face fundaţiile.

Acolo vorbim de vânt care poate să ajungă inclusiv la 70-80% periodicitatea anuală, adică vorbim de un potenţial uriaş din punct de vedere al funcţionalităţii continue şi aproape în bandă al energiei eoliene off-shore. Avem probleme cu zonele protejate, cu Natură 2000 (…)”, a mai transmis oficialul Guvernului.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred. Comenzile la restaurante vor putea fi plătite cu cardul de masă

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred România. Astfel, utilizatorii Cardului de Masă pot achita comenzile din restaurante. Glovo, platforma de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x