Thursday, April 25, 2024

NATO, amenințată de o mare putere: Rămâi în parametrii tăi geografici și nu încerca să mai stabilești reguli!

Must Read

China nu manifestă nicio toleranță față de intervențiile NATO, avertizând organizația militară occidentală să nu-și depășească limitele sale „geografice”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că NATO nu trebuie să stabilească reguli care îi privesc pe cei din afara graniței sale teritoriale.

„De la sfârșitul Războiului Rece, NATO și-a extins raza de acțiune și clauza de apărare colectivă la domeniile spațiului cibernetic și spațiului cosmic, care ar trebui să fie gestionate de ONU și de instituțiile internaționale specializate.

De asemenea, și-a intensificat intervenția în întreaga lume, într-o gamă mai mare de domenii civile, inclusiv schimbările climatice, infrastructura, inovația tehnologică, lanțurile de aprovizionare, sănătatea și energia”, a spus Lijian, potrivit Sputnik, citat de RepublicWorld.

„NATO trebuie să se mențină în parametrii săi geografici”

- Advertisement -

„Ca organizație regională, NATO trebuie să se mențină în parametrii săi geografici și să nu încerce să impună reguli care i se potrivesc sau să caute să-și extindă prezența sau chiar să-și depășească granița”, a adăugat el.

Oficialul chinez a subliniat că Beijingul nu vrea ca în cooperarea economică și comercială să fie trasate „linii bazate pe valori ideologice”, care nu servesc intereselor comune ale comunității internaționale.

Declarația diplomatului chinez vine la câteva zile după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Beijingul încearcă să-și consolideze controlul asupra unor domenii diferite din Occident, cum ar fi lanțurile de aprovizionare, infrastructura și sectorul industrial.

Șeful NATO cere evitarea dependenței de China

Stoltenberg a cerut națiunilor să-și sporească independența resurselor energetice, pentru a evita ca Beijngul să profite de unele vulnerabilități.

„Vedem eforturi tot mai mari ale Chinei de a controla infrastructura noastră critică, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie. Mineralele rare din China sunt peste tot. Inclusiv în telefoanele noastre, mașinile noastre și echipamentele militare”, a spus șeful NATO.

„Nu putem da regimurilor autoritare ocazia să ne exploateze vulnerabilitățile și să ne submineze. De aceea, este esențial să creștem reziliența societăților noastre și a infrastructurii”, a declarat Stoltenberg la cea de-a 68-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO.

Remarcile lui Stoltenberg au fost respinse de Zhao, care a susținut că legăturile economice ale Chinei cu alte națiuni, inclusiv cu state membre NATO, sunt reciproc avantajoase și că atacarea lor va avea doar consecințe grave.

„Aducerea diferențelor ideologice în cooperarea economică și comercială și trasarea liniilor bazate pe valori nu servesc intereselor comune ale comunității internaționale”, a avertizat el.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x