Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru Nuclearelectrica, între ianuarie şi septembrie 2022

Astfel, compania de stat a încheiat primele trei trimestre din acest an cu un rezultat net de 1,94 miliarde de lei, în creştere cu 202% faţă de perioada similară a anului precedent.

Nuclearelectrica este singurul producător de energie nucleară din România, iar compania este controlată majoritar de Ministerul Energiei.

Calculând profitul net din ultimele 12 luni, 2,27 mld. lei, multiplul PER este de 5,57x, bazat pe capitalizarea de 12,65 mld. lei din 10 noiembrie, transmite Mediafax.

- Advertisement -

Vineri după-amiază, acţiunile Nuclearelectrica se apreciau cu 3,6%, pe un rulaj de 1,1 mil. lei, la 43,45 lei pe unitate, potrivit datelor venite de la Bursa de Valori Bucureşti.

Veniturile companiei au crescut cu 124,6% în primele nouă luni ale anului în curs, la un total de 4,9 miliarde de lei, pe fondul crizei energetice.

Peste 3 miliarde de dolari pentru centrala nucleară de la Cernavodă!

Tot în legătură cu Nuclearelectrica, reamintim că, săptămâna aceasta, s-a anunţat o finanţare importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Banii vor veni din Statele Unite.

„La Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă.

În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului.

Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare.

Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor.

Cea de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030”, a declarat premierul Nicolae Ciucă miercuri, 9 noiembrie.

Sursa: capital.ro