Începând de anul viitor, OG 16/2022 vine cu o serie de modificări fiscale semnificative. Cea mai importantă se referă la microîntreprinderi și plata impozitului. Mai exact, antreprenori vor trebui să decidă dacă rămân la impozit micro sau trec la impozitul pe profit.
Modificări fiscale semnificative din 2023
„Începând cu 2023, pentru a-și păstra încadrarea la impozitarea micro (procent din cifra de afaceri), microîntreprinderile care nu au angajați sunt obligate să angajeze cel puțin 1 salariat. În caz contrar, în locul impozitului de 3% pe venit se va aplica un impozit de 16% pe profit.
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este un impozit fix ce se aplică la cifra de afaceri a companiei, care se declară și se plătește trimestrial. În 2022, cota de impozitare este de 1% din total venit pentru firmele care au cel puțin un salariat cu 8 ore/zi (sau mai mulți salariați ale căror contracte de muncă însumează 8 ore/zi) și de 3% din total venit pentru firmele care nu au cel puțin un salariat cu 8 ore/zi (sau mai mulți salariați ale căror contracte de muncă însumează 8 ore/zi)”, a declarat expertul contabil Adriana Cristina Tufănoiu pentru monitoruldevrancea.ro.
Profitul impozabil reprezintă diferența dintre venitul total al unei companii și cheltuielile totale, fără cheltuielile nedeductibile. Astfel, impozitul pe profit reprezintă 16% din totalul profitului înregistrat de o firmă.
Decizie importantă pentru antreprenori
Plata și declararea impozitului pe profit se realizează trimestrial (la fel ca la microîntreprinderi). Declararea se face prin formularul 100 pentru primele 3 trimestre și declarația 101 al patrulea trimestru împreună cu celelalte trei trimestre, precizează Adriana Cristina Tufănoiu.
„În urma modificărilor Codului Fiscal, impozitul de 3% pe cifra de afaceri va fi eliminat din 1 ianuarie 2023 și vor exista doar două tipuri de microîntreprinderi”, a explicat expertul contabil.
Este vorba, pe de-o parte despre cele care au cel puțin un angajat și care vor plăti în continuare impozit micro de 1% din venit și, pe de altă parte despre cele care nu au angajați și care vor trece automat la plata unui impozit pe profit de 16%.
În acest context, fiecare administrator va trebui să decidă dacă este mai avantajos sau nu să migreze la impozit pe profit 16%. Aceștia vor trebui să își analizeze cifra de afaceri și marja de profit pentru a alege regimul fiscal avantajos.
Sursa: capital.ro