Tuesday, March 19, 2024

Taxe şi impozite mai mari pentru maşini şi locuinţe în 2023. La unele autoturisme impozitul va sări de 5.000 lei pe an

Must Read

Taxe şi impozite mai mari pentru maşini şi locuinţe în 2023. Edilii din mai multe localităţi au anunţat deja cum vor creşte dările.

Taxele și impozitele în municipiul Oradea în 2023 vor fi indexate cu rata inflației din 2021, a anunţat primarul Florin Birta.

„Până săptămâna trecută, în Codul Fiscal aveam un conflict legislativ, Guvernul stabilind o procedură prin care taxele și impozitele se calculează după grila notarială, iar Parlamentul o procedură prin care acestea se stabilesc în  funcție de rapoartele de evaluare, plus valorile impozabile stabilite  administrativ. Pentru a încheia acest conflict, în data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind  amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Așadar, taxele și impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări”, a explicat primarul Florin Birta.

După apariția Ordonanței de Urgență, Primăria Oradea a lansat în consultarea publică, în luna august, taxele și impozitele locale pentru anul 2023.

- Advertisement -

Modificările impozitelor și taxelor pentru 2023 sunt grupate în următoarele categorii:

  • Indexarea cu indicele general al inflației. Așa cum se știe, Codul Fiscal  obligă la indexarea anuală a impozitele și taxelor. Rata inflației care se aplică din 2021 este de 5,1%.

Această inflație afectează: clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, terenurile persoanelor fizice și juridice, autoturismele persoanelor fizice și juridice, exceptate fiind autoturismele peste 12 tone.

Inflația nu afectează însă clădirile de afaceri ale persoanelor fizice și juridice (al căror impozit se stabilește în funcție de raportul de evaluare), clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice, taxele pentru certificate/acorduri/avize, taxele speciale de urgență, taxe de acces la obiectivele turistice.

De asemenea, nu se vor modifica tarifele la parcări și tarifele bazelor sportive.

  • Instituirea a 5 taxe speciale în domeniul evidenței persoanelor, urbanismului și a registrului agricol

Aceste taxe speciale sunt:

– Taxa specială pentru oficierea căsătoriei, în situația în care viitorii soți nu au domiciliul sau reședința în municipiul Oradea – în cuantum de 100 lei;

– Taxa specială pentru transcrierea în regim de urgență a certificatelor/extraselor de stare civilă emise de autoritățile străine – în cuantum de 100 lei;

– Taxă specială pentru eliberarea în regim de urgență a adeverințelor de Registru Agricol – în cuantum de 50 lei;

– Taxe speciale privind constatarea demolării unor construcții fără autorizație de desființare (lucrări mai vechi de 3 ani).

  • Taxe mai mici la înmormântările din weekend și sărbători, taxe diminuate pentru chiriașii din Piața Cetate

Taxe mai mari la autoturisme și clădiri în Iaşi în 2023

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Iași prevede majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri și autoturisme. Creșterea ar fi în procent de 5.1 la sută, adică rata inflației din 2021.

Cei care dețin mașini de lux cu o capacitate cilindrică mai mare vor plăti mai mult. Valoarea impozabilă a unei clădiri se reduce în funcție de anul terminării acesteia. Spre exemplu, clădirile cu peste 100 de ani vechime beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar cele cu o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani au 10 la sută, potrivit bzi.ro.

Impozite mai mari pe maşini din 2023

Ieșenii ce dețin un autoturism ar putea să plătească un impozit mai mare în anul 2023. Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3, inclusiv, va crește cu un procent de 5,1 la sută. Prin urmare, ieșenii ce dețin un autoturism cu această capacitate cilindrică vor plăti 176 de lei.

Autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3, inclusiv, vor plăti 850 de lei. Cei care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3  și 3.000 cm3, inclusiv, vor plăti, în anul 2023, suma de 2.223 de lei.

Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3 va fi în valoare de 5.176 de lei.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x