Thursday, March 28, 2024

Unul din doi adulți cu diabet nu este diagnosticat. În România trăiesc oficial 1,2 milioane de pacienți cu diabet

Must Read

​1.207.053 de persoane aflate sub monitorizare în programul de diabet trăiesc în România. În întreaga lume însă, unul din doi adulți cu diabet nu este diagnosticat.

De Ziua Mondială a Diabetului, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet ASCOTID trag un semnal de alarmă asupra pericolului de a fi diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 în faze târzii, când au apărut deja complicațiile.

Este de așteptat ca numărul de cazuri diagnosticate să crească ușor în acest an. Dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914,în 2021 a fost de 82.552, iar în primele șase luni din 2022 a fost de 41.849 (ceea ce arată o creștere) (conform datelor INSP).

Multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat

- Advertisement -

„Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puțin dublu față de cei care sunt diagnosticați. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 1 din 2 adulți cu diabet nu sunt diagnosticați. Este important să educăm populația să își facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat și există multe complicații. Recomandarea mea în această zi este ca starea noastră de sănătate să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi, să începem să ne preocupăm de sănătate înainte de apariția oricărei boli, iar dacă suntem diagnosticați cu o boală, sa respectăm recomandările medicilor. Este singura modalitate pentru a ne asigura o viață de o cât mai bună calitate pentru cât mai mulți ani”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei și consultant COPAC pe proiecte de educație în sănătate.

Dacă în prezent, un adult din 10 are diabet, se estimează că până în 2030, un adult din 9 va avea.

537 de milioane de pacienți sunt diagnosticati la nivel mondial, iar in 2030 se estimează că numărul lor va ajunge la 643 milioane.

În 2021, 6,7 milioane de adulți au decedat din cauza complicațiilor provocate de diabetul zaharat. La fiecare 6 secunde, un pacient pierde lupta cu diabetul.

Care sunt semnele care te trimit la medic

Semne și simptome de alarmă: tulburări de vedere, polidipie (sete), poliurie (urinare în exces), scădere în greutate, polifagie (senzație de foame), amorțeli la nivelul membrelor, infecții frecvente.

Factorii de risc: rude de grd I cu DZ, suprapondere/obezitate, sedentarism, vârsta peste 45 de ani, hipertensiune arterială, modificări ale profilului lipidic diabet gestațional.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x