Pentru a nu consuma mai mult gaz și pentru a da mai mult randament, centrala termică trebuie să funcționeze la parametri optimi. Este obligatoriu să faceți revizia tehnică o dată la doi ani, ceea ce reduce numărul de accidente, dar specialiștii recomandă să o faceți anual.
Potrivit Euronews, un grup de oameni de știință a găsit o metodă excelentă pentru a economisi gaz.
Ferestrele, printre cele mai reci părți ale caselor
De exemplu, ferestrele sunt una dintre părțile cel mai puțin eficiente din punct de vedere energetic ale caselor. În Statele Unite și nu numai, consumul de energie în ceea ce privește ferestrele reprezintă aproximativ 4 % din consumul de energie, conform datelor de la Departamentul de Energie al SUA.
O echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore pare să fi găsit însă soluția pentru această problemă. Echipa a dezvoltat un material special care, atunci când este aplicat pe o fereastră de sticlă, se poate adapta, încălzind sau răcind încăperile.
Acoperirea ferestrelor funcționează prin exploatarea spectrelor de lumină responsabile de încălzire și răcire. În timpul verii, materialul creat de aceștia suprimă căldura solară (lumina apropiată de infraroșu), în același timp stimulând răcirea. În timpul iernii, materialul face exact opusul, suprimând pierderile de căldură, încălzind astfel încăperea.
Materialul de acoperire creat de specialiștii din Singapore nu conține componente electrice, fiind compus din straturi de compozit, nanoparticule de dioxid de vanadiu, poli (metacrilat de metil) (PMMA) și un strat cu emisivitate scăzută.
Stratul de acoperire reacționează la schimbarea modelelor meteorologice
Echipa de cercetare a testat materialul în laborator folosind o cameră cu infraroșu pentru a vedea rezultatele în acțiune.
În urma experimentului, s-a constat că sticla a permis emiterea unei cantități controlate de căldură, în diferite condiții, dovedind că stratul de acoperire reacționează la schimbarea modelelor meteorologice.
„În timp ce inovațiile care se concentrează pe răcirea radiativă au fost folosite pe pereți și acoperișuri, această funcție este nedorită în timpul iernii. Echipa noastră a demonstrat pentru prima dată că sticla poate răspunde favorabil la ambele lungimi de undă, ceea ce înseamnă că se poate auto-ajusta în mod continuu pentru a reacționa la o temperatură în schimbare, în toate anotimpurile”, spune dr. Long Yi de la Școala de Știință și Inginerie a Materialelor (MSE), cercetătorul principal al studiului.
Cercetătorii au efectuat teste în șapte zone climatice diferite din întreaga lume. Aceștia au descoperit că sticla a arătat capabilități de economisire a energiei, atât în climatul cald și rece, dar și în diferite anotimpuri.
Materialul a avut o performanță globală de economisire a energiei de până la 9,5% – ceea ce echivalează cu 330.000 kWh pe an. Aceasta este energia estimată necesară pentru alimentarea anuală a zeci de gospodării din Singapore.
Sursa: capital.ro