Oamenii de știință ne avertizează cu privire la pandoravirus. Virușii expuși de gheața topită ar putea aduce noi pandemii cu efecte distrugătoare pe glob.

Virușii din permafrost vor reveni la viață

Daily Mail scrie că șapte viruși din permafrostul siberian (strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii) au fost reînviați și replicați în laborator.

Printre aceștia se numără și Pandoravirus Yedoma, care a fost înghețat timp de 48.500 de ani. Cel mai tânăr virus readus la viață a fost înghețat 27.000 de ani. Cu toate acestea, nu reprezintă un risc la adresa oamenilor, chiar dacă oamenii de știință spun că alți viruși expuși de gheața topită ar aduce efecte dezastroase, care vor duce la noi pandemii.

- Advertisement -

Pandoravirusul a fost numit după cutia Pandorei. A fost descoperit pentru prima dată în anul 2013 și are dimensiuni gigante. Ca mărime, este al doilea cel mai mare dintre genurile virale cunoscute, după pitovirus.

Pandoravirusul are un micrometru lungime și 0,5 micrometru lățime, și este vizibil cu un microscop cu lumină. Exemplarul a fost găsit în permafrost la 16 metri sub fundul unui lac în Yukechi Alas, din Rusia.

Peste 60% din teritoriul Rusiei este permafrost, iar odată cu încălzirea globală, pământul începe să se dezghețe, ieșind la suprafață animale și obiecte înghețate de mii de ani.

În anul 2021, cercetătorul Jean-Michel Claverie avertiza că bacteriile din permafrost vor reînvia. Acesta a descoperit un pitovirus care a început să atace și să omoare amibe. Chiar dacă este inofensiv pentru oameni, Claverie spune că virușii înghețați de mulți ani pot începe să reinfecteze gazdele.

Se va actualiza lista agenților patogeni

Pentru a preveni alte pandemii, Organizația Mondială a anunțat luni, 21 noiembrie, că a reunit peste 300 de experți care vor actualiza lista de agenți patogeni susceptibili la a cauza epidemii și pandemii și vor studia amenințările care ar putea veni de la aceste virusuri.

Obiectivul OMS este acela de a actualiza o listă a agenţilor patogeni utilizată ca un ghid în cercetare şi dezvoltare, precum şi în investiţii, dar mai ales pentru punerea la punct a unor vaccinuri, teste de depistare şi tratamente.

„Identificarea agenţilor patogeni şi a familiilor virusurilor prioritare pentru cercetare şi dezvoltarea unor contramăsuri sunt esenţiale pentru o reacţie rapidă şi eficace la epidemii şi la pandemii”, a declarat directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, Michael Ryan, informează AFP.

Sursa: capital.ro