Alertă la nivelul NATO! Avertismentul dur venit chiar acum. Se pregătesc

Un grup militar neonazist despre care se crede că are legături cu Federația Rusă a cerut membrilor să vină cu informații în ceea ce privește activitățile militare și de frontieră din câteva țări precum Letonia, Lituania și Estonia.

Pe acest fond, specialiștii consideră că grupările de extremă dreaptă din Rusia plănuiesc să atace țările membre ale Alianței Atlanticului de Nord (NATO).

- Advertisement -

Există, totuși, o sursă care a declarat pentru The Guardian că nu crede că președintele Vladimir Putin este implicat într-o astfel de acțiune pe care a numit-o bizară.

Grupul despre care se vorbește este Wagner, finanțat de Evgheni Prigojin, anunță canalul de Telegram al Task Force Rusich, care luptă în Ucraina în numele Rusiei. Task Force Rusich are legături strânse cu grupul Wagner.

Task Force Rusich, dezamăgită de evoluția războiului ruso-ucrainean

Surse care au vorbit sub rezerva anonimatului au declarat că mișcarea „extraordinară” a lui Rusich ar putea indica dezamăgirea față de Kremlin și frustrarea față de modul în care decurge războiul lui Putin în Ucraina.

Aceștia au adăugat că Kremlinul ar putea pierde controlul asupra organizațiilor paramilitare rusești de extremă-dreapta, care ar putea exploata metode mai extreme pentru a continua războiul ucrainean, ceea ce ridică temeri de escaladare în cazul în care un stat NATO ar fi atacat.

Kremlinul nu pare că s-ar fi implicat

Cu toate acestea, sursele au adăugat că este puțin probabil ca Kremlinul să fi fost implicat în mod direct, deoarece serviciul său de spionaj ar avea deja, fără îndoială, informații despre activitatea militară și de frontieră din statele baltice.

Sursa a declarat: „Indică aceasta o fragmentare în cadrul sistemului rusesc? Ce se întâmplă dacă rușii pierd controlul asupra lor [grupurilor paramilitare] și încep să comită acțiuni necinstite care ar putea escalada accidental situația? Adevărata întrebare este: cât de mult control are cu adevărat Kremlinul?”.

Rapoarte recente indică faptul că unele grupuri paramilitare, cum ar fi Grupul Wagner, fondat de puternicul om de afaceri rus Evgheni Prigojin, dispun deja de o autonomie considerabilă și au la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali.

Deși interacțiunile dintre Rusich și canalele online afiliate Grupului Wagner au fost documentate recent, rămâne neclar în ce măsură grupul operează sub supravegherea strategică a lui Wagner sau chiar a Ministerului rus al Apărării.

Rusich se promovează ca o forță de sabotaj și recunoaștere, deși eforturile sale frecvente de crowdfunding sugerează că nu este susținută eficient de operațiunile logistice rusești.

Postarea cu cererea grupării a fost vizualizată de zeci de mii de oameni

Miercurea trecută, operatorii canalului oficial de limbă rusă Rusich de pe Telegram au publicat o postare în care solicitau utilizatorilor din țările baltice să împărtășească în mod anonim informații referitoare la infrastructura militară și la infrastructura asociată.

Postarea, vizualizată de peste 60.000 de utilizatori, cerea informații referitoare la unitățile militare, cu referiri specifice la datele și ocupațiile membrilor, rudele membrilor și transportul personal al acestora. De asemenea, se cereau detalii despre mișcările de patrulare și despre locațiile posturilor de frontieră, ale sistemelor de supraveghere și ale vehiculelor.

De asemenea, au fost solicitate detalii despre turnurile de comunicații și aparatura de securitate de la frontieră, precum și coordonatele depozitelor de combustibil și ale sistemelor de securitate din zonele de frontieră.

Luptătorii lui Rusich, renumiți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost reperați prin intermediul informațiilor din surse deschise în regiunile ucrainene Donbas și Harkov, precum și în Herson.

Sursa: capital.ro