Tuesday, March 19, 2024

Analiștii avertizează că se pun iar impozite pe câştigurile din dobânzi: „Statul pune o nouă taxă pe inflație, la fel cum a făcut cu TVA”

Must Read

Deficitul tot mai mare la buget transformă autorităţile fiscale din România în adevăraţi “cămătari cu gulere albe”.

Analiştii avertizează că se pun iar taxe pe cîştugurile din dobânzi. „Prin aplicarea CASS de 10% pe câştigurile din dobânzile bancare care depăşesc nivelul 6 -12 sau 24 de salarii minim brute, statul pune o nouă taxă pe inflaţie, aşa cum a fost şi când a majorat TVA”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, potrivit Economica.net. După apariţia HG cu salariul minim brut vom vedea exact care sunt plafoanele de la care populaţia va trebui să plătească CASS şi economiile din bănci, spune şi Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate.

Anul acesta, pentru câștigul din depozitele bancare se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit. Prin Ordonanţa 16 din 15 iulie 2022, statul introduce noi plafoane pentru plata contribuţiei asigurărilor sociale şi de sănătate (CASS), de 6, 12 şi 24 de salarii minime brute.

Practic veniturile din investiţii vor fi impozitate suplimentar începând de la dobânzile care vor cumula minim 6 salarii minime brute şi până la nivelul de 24 de salarii minime brute.

- Advertisement -

„Vedem concret plafoanele când ştim precis cât va fi salariul minim. Dacă luăm acum de exemplu, salariul minim brut de 2.800, avem plafon nou din 2023, de 16. 800 de lei. Practic, toate venituri nete din investiţii egale sau mai mari decât 16.800 vor fi taxate cu 10% din 2024, data de la care intră în vigoare noua lege”, arată avocatul Gabriel Biriş, partener asociata la firma de avocatură Biriş, Goran şi Asociaţii.

Deocamdată există doar ordonanţa 16, dar va trebui să apară şi hotărârea de guvern care stabileşte exact nivelul salariului minim. În funcţie de aceasta vor putea fi stabilite exact plafoanele de venit în funcţie de care se va plăti CASS. Noile plafoane de 6, 12 și 24 de salarii au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023. Practic, depozitele de 500.000 de lei vor plăti impozit 10% pe dobândă şi 10% CASS. Veniturile din investiţii se înjumătăţesc astfel.

Cum nivelurile dobânzilor cresc, noile plafoane pentru plata CASS nu vor face altceva decât să mărească baza  de impozitare a celor care vor plăti contribuţii la sănătate de anul viitor.

„Contribuţiile sunt de fapt o altă taxă pe inflaţie, aşa cum a fost şi majorarea TVA. Creşterea dobânzilor bancare a determinat statul să impoziteze dobânzile, cu acest nou 10%”, subliniază Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analistilor Financiar Bancari din România (AAFBR).  Noul tip de CASS se va aplica doar la câştigurile nete, după scăderea impozitului de 10% pe dobânzi. Vor fi impozitate suplimentar şi câştigurile realizate pe bursă, fonduri de investiţii și alte tipuri de plasamente financiare.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x