Saturday, April 20, 2024

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani. Acesta a demisionat în 2013, după opt ani în Sfântul Scaun, marcați de scandaluri care au zguduit Biserica Romano-Catolică.

Must Read

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la reședința sa din Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce a renunțat la pontificat din cauza stării de sănătate. Actualul Papă, Francisc, a anunțat pe 28 decembrie că predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este foarte bolnav, starea sa de sănătate deteriorându-se în ultimele zile. Francisc a cerut atunci tuturor credincioșilor “o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict”.

Joseph Ratzinger a devenit al 265-lea lider al Bisericii Romano-Catolice în aprilie 2005, sub numele de Benedict al XVI-lea. A fost primul papă german din ultimii o mie de ani, iar cardinalii l-au ales cu convingerea că va asigura continuitatea deciziilor luate de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea. Benedict a demisionat în 2013, fiind primul pontif din ultimii 600 de ani care a făcut un astfel de pas, în loc să guverneze pe viață, invocând vârsta sa înaintată. Momentul a culminat însă unor scandaluri și declarații controversate.

Printre altele, Papa Benedict a sugerat că islamul este în mod firesc violent, a negat existența Holocaustului și a afirmat că folosirea prezervativului pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală nu face nimic altceva decât să le înrăutățească.

În 2012, pontificatul său este implicat în scandalul “Vatileaks”, care a scos la iveală corupția financiară și acuzațiile de șantaj sexual în rândul membrilor aparatului administrativ al Sfântului Scaun. Un tribunal de la Vatican l-a declarat vinovat pe fostul majordom al lui Benedict pentru furt de documente sensibile, care au ajuns ulterior în presă.

- Advertisement -

La începutul anului 2013, pe 11 februarie, Benedict și-a anunțat intenția de a demisiona, afirmând că nu mai are puterea fizică și mentală pentru a conduce Biserica. Anunțul-surpriză a șocat o întâlnire a cardinalilor. La 28 februarie, Benedict a demisionat oficial.

În 2022, un raport independent din Germania a arătat că Benedict a trecut cu vederea patru cazuri de abuz sexual în arhiepiscopia sa, pe când era Arhiepiscop de München, între 1977 și 1982. Fostul Papă și-a recunoscut ulterior greșelile și a cerut iertare.

Surse: BBC, DW

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x