Cu noile forțe macroeconomice care modelează economia globală, un infografic publicat de VisualCapitalist indică țările care au avut cele mai mari rate ale inflației, folosind date ale Trading Economics.

Inflație și cu trei cifre în Liban, Zimbabwe, Venezuela și Siria

Așa cum arată datele actuale, mai multe țări experimentează niveluri record ale inflației. Unele dintre ele se confruntă chiar o inflație cu trei cifre.

Zimbabwe are o inflație record de 269%, Libanul de 162%, Venezuela (156%), Siria (139%), acestea fiind țările cele mai mari rate ale inflației. Lor li se adaugă Argentina, cu inflație de 88%, Turcia cu 85% și Sri Lanka – 66%.

- Advertisement -

Care sunt țările care au avut cea mai mică inflație

La polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflației se află Panama, cu 1,9%, China – 2,1%, Taiwan – 2,7%, Bolivia – 2,9%. Pe măsură ce presiunile asupra prețurilor cresc, 33 de bănci centrale urmărite de Banca Reglementărilor Internaționale (din totalul de 38) au majorat ratele dobânzilor în acest an.

Aceste creșteri coordonate ale ratelor dobânzii sunt cele mai mari din ultimele două decenii, reprezentând sfârșitul unei epoci a ratelor dobânzilor la un nivel scăzut. În 2023, băncile centrale ar putea continua această schimbare a politicii, deoarece inflația rămâne agresiv de ridicată.

Rolul jucat de prețurile la energie

Afectată de războiul din Ucraina, inflația energetică a crescut costul vieții în întreaga lume. Din octombrie 2020, un indice al prețurilor globale la energie – alcătuit din țiței, gaze naturale, cărbune și propan – a crescut dramatic.

Comparativ cu media prețurilor de anul trecut, prețurile gazelor naturale în Europa au crescut și de șase ori. Prețurile energiei electrice în gospodăriile europene au crescut cu 78%, iar prețurile gazelor au crescut și mai mult, cu 144% față de media ultimilor 20 de ani.

În contextul competiției globale pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, cel mai probabil prețurile vor continua să rămână ridicate, chiar dacă au scăzut ușor, recent. Alte consecințe devastatoare ale șocului energetic includ volatilitatea prețurilor, tensiunea economică și penuria de energie.

Cât va dura inflația cu două cifre

Îmblânzirea prețurilor tot mai mari ar putea dura cel puțin câțiva ani, cred specialiștii, care amintesc inflația galopantă din anii 1980. Italia, care a reușit să combată inflația mai repede decât majoritatea țărilor, a redus inflația, de la 22% în 1980, la 4% în 1986.

Dacă ratele inflației globale, care se situează în jurul valorii de 9,8% în 2022, ar urma acest curs, ar dura cel puțin până în anul 2025 ca nivelurile inflației să atingă ținta de 2%.

În timp ce Rezerva Federală estimează că inflația din SUA va scădea mai aproape de ținta de 2% până în 2024, drumul pe care îl are de străbătut va fi, în continuare, unul accidentat.

Sursa: capital.ro