Thursday, April 25, 2024

Petrom poate ajunge sub control norvegian. Austria ar fi gata să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc

Must Read

Presa austriacă a scris sâmbătă, 10 decembrie, că Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian.

Norvegienii vor să preia nu numai 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, ci un pachet de control de cel puțin 51%. Potrivit publicaților Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției, scrie Profit.ro.

OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor, deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că în acordul de concesiune este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 să fie făcută “declarația de descoperire comercială”.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, și anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

- Advertisement -

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x