Thursday, March 28, 2024

Prima lovitură diplomatică dură a României, la adresa Austriei, după episodul „Schengen”. Țara noastră va bloca accesul austriecilor la șefia unei instituții-cheie a UE

Must Read

Românii au început să se răzbune, în urma umilinței suferite în fața Austriei, pe tema „Schengen”. Prima reacție a venit din partea cetățenilor, care au început boicotarea marilor companii originare din micul stat din UE. Al doilea semn vine din partea liderilor politici. 

Războiul diplomatic se aprinde și mai tare. România va bloca intenția Austriei de a câștiga în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), o instituție-cheie în care posturile de conducere sunt ocupate prin acordul statelor membre.

Un prim indiciu în acest sens a venit din partea lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul social-democrat a făcut următoarele precizări: „Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuşi există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”.

Austria deja caută susținere pentru a strânge susținerea necesară pentru ca reprezentantul său pe lângă OSCE să devină anul viitor secretar general al organizației. Astfel, oficialii de la Viena ar aștepta ca statele mari din UE să facă presiune asupra României în susținerea Austriei, în ciuda umilinței suferite de curând, pe tema „Schengen”.

- Advertisement -

Desemnarea noului candidat va avea loc în decembrie 2023, când expiră mandatul de trei ani deținut acum de Helga Maria Schmid (Germania), desemnată în decembrie 2020 în această funcție.

Cancelarul Austriei continuă să sfideze România

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer (ÖVP), a spus că va vorbi despre subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen după ce va fi îmbunătățită protecția frontierelor din cele două țări și după ce se va îmbunătăți și situația din Austria.

Cancelarul Austriei a mai spus că cea care trebuie să ia în considerare propunerile Ministerului austriac de Interne este Comisia Europeană. „Atunci putem vorbi despre o foaie de parcurs”, a explicat el, în cadrul unui interviu la postul de televiziune OFR 2.

„Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate”, a declarat Nehammer, potrivit tt.com. Însă acest lucru nu a mai funcționat de multă vreme, a mai precizat el. „Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, a spus cancelarul.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x