Dar, în ciuda ”moralității” pe care o implică recenta agendă verde, la fel ca formele mai vechi de colonialism, și ea duce la o relație de dependență care subminează adevăratele interese ale celor colonizați. Aceasta este concluzia unui editorial din Newsweek.

Colonialismul de mediu a fost expus pe deplin la cel mai recent summit ONU privind clima, cunoscut sub numele de COP2. Ideea expusă miliardarilor din Silicon Valley și de pe Wall Street,  susținută de fanatici precum președintele Biden, este aceea de a oferi finanțare pentru „pierderi și daune” țărilor afectate grav de dezastrele climatice. Cu alte cuvinte, Occidentul s-a angajat să plătească despăgubiri climatice.

Lumea în curs de dezvoltare nu  are nevoie de pomană, ci de tehnologii

Guvernele din aceste țări vor lua prada și, probabil, vor direcționa o parte din ea în activități utile. Dar lumea în curs de dezvoltare nu  are nevoie de pomană, ci de tehnologii, inclusiv combustibilii fosili, care pot contribui la reducerea sărăciei la nivel global. Țările sărace și oamenii săraci de pretutindeni nu au nevoie de bani pentru ecologie, ci de ajutor pentru creșterea furnizării de energie electrică, esențială industrializării. „Numeroase companii de petrol și gaze sunt prezente la COP, deoarece Africa vrea să transmită un mesaj clar că ne vom dezvolta toate resursele energetice în beneficiul poporului nostru, deoarece problema noastră este sărăcia energetică”, a spus comisarul Namibiei pentru petrol. Maggy Shino.

- Advertisement -
AdvertisementCererea Occidentului, ca țările în curs de dezvoltare să evite combustibilii fosili, o mare ipocrizie

Pentru multe țări din Africa și alte țări în curs de dezvoltare, încercările de a bloca expansiunea combustibililor fosili sunt întâmpinate cu scepticism tot mai mare. Ele văd cererea Occidentului, ca țările în curs de dezvoltare să evite combustibilii fosili, drept o mare ipocrizie, în special într-un moment în care electricitatea este acum o problemă și în lumea în curs de dezvoltare. În parelel, pe măsură ce vor primi pomana Occidentului, liderii țărilor în curs de dezvoltare vor privi spre Rusia și China și chiar la statele petroliere din Orientul Mijlociu pentru capital, energie și chiar ca modele politice. Datorită extremismului de mediu contraproductiv o nouă lume paralelă se construiește din ce în ce mai mult în afara influenței occidentale, notează Newsweek.

Au alte lucruri de care să-și facă griji, decât tânguirile Gretei  Thunberg

Poate că așa se explică și refuzul multor țări în curs de dezvoltare de a susține cauza ucraineană și de a adopta sancțiuni anti-Rusia. Democrații ca Argentina, Brazilia, Africa de Sud și India au cerut pace și au ales să rămână în afara conflictului,  respingând austeritatea energetică cerută de Occident. Aceste țări au alte lucruri de care să-și facă griji decât tânguirile privind clima ale Casei Albe sau ale Gretei Thunberg. Curentul eco creează o înstrăinare profundă față de Occident în Sudul Global și va crește și mai mult. Țările africane, probabil cu ajutorul Chinei, vor căuta să-și sporească resursele energetice, inclusiv hidrogen, nuclear și gaze naturale, indiferent de profețiile unor ciocli ai mediului.

În lupta dintre ceva abstract și dezvoltarea economiilor lor, guvernele vor opta întotdeauna pentru electricitate, gaze și hrănirea oamenilor. Dorința Occidentului de a submina dezvoltarea economică durabilă în țările în curs de dezvoltare reprezintă o versiune grosolană a colonialismului.

Dar, de această dată, africanii, latino-americanii și alții realizează că Occidentul vorbește mult,  în timp ce țări precum China și India au suficiente resurse pentru a oferi tehnologia și capitalul necesar. În loc să caute să extindă cutia milei, Occidentul ar trebui să caute să ajute țările în curs de dezvoltare, investind în energia critică, necesară dezvoltării necesare creșterii economice.

Sursa: capital.ro