Friday, March 29, 2024

Cele mai populare acţiuni din România în 2022. Investitorii de retail îşi păstrează încrederea în marile companii tech. Netflix intră în top 20

Must Read
  • Tesla, Nio & UiPath sunt cele mai populare trei acțiuni deținute de investitorii români pe platforma eToro
  • Netflix a intrat în topul primelor 20 de acțiuni, în urma creșterii recente a cotațiilor 
  • Acțiunea meme Gamestop coboară șapte poziții pe listă, deoarece tot mai mulți investitori individuali își vând acțiunile 

Joi, 5 ianuarie – Investitorii individuali par să își păstreze încrederea în marile acțiuni din domeniul tehnologiei, în ciuda scăderilor bursiere din 2022 care au ras sute de miliarde de dolari din valoarea de piață a acestora, potrivit celor mai recente date trimestriale privind acțiunile de pe rețeaua socială de investiții eToro.

Tesla a încheiat anul trecut pe primul loc în topul celor mai populare 20 de acțiuni din România pe platforma eToro, urmată de concurentul său chinez Nio și de unicornul de origine română UiPath, cu puține alte schimbări față de 2021. 

Puteti investi la bursa prin platformele:

În ultimele 12 luni, o nouă companie a intrat în top 20 – Netflix, care l-a depășit chiar și pe rivalul său Disney, în preferințele investitorilor români.  Între timp, compania aerospațială Virgin Galactic, a lui Richard Branson, și acțiunile din domeniul tehnologiei medicale Asenus, au coborât trei locuri în ultimul an, închizând acum lista. 

La nivel global, au existat două noi intrări pe listă – Coca-Cola, o acțiune defensivă populară, care a înregistrat o creștere datorită sponsorizării Cupei Mondiale de fotbal, și compania americană Intel, unul dintre cei mai mari producători de semiconductori din lume.

- Advertisement -

Comentând aceste date, Ben Laidler, Global Market Strategist al eToro, a declarat: “2022 a fost un an excepțional de slab pentru investiții, iar pentru unii dintre utilizatorii noștri, acesta ar fi cea mai mare piață bear pe care au experimentat-o. Cu toate acestea, știm din ultimul nostru studiu Retail Investor Beat* că marea majoritate a investitorilor de retail investesc pe termen lung, ceea ce îi face să reziste la ciclurile de piață.

Din ceea ce putem observa, o mulțime de investitori individuali și-au păstrat pozițiile, adoptând o strategie de tip “wait and see” în 2022, în loc să își schimbe abordarea investițională. Cele mai populare acțiuni sunt în continuare dominate de marile companii de tehnologie, în ciuda scăderii cotațiilor bursiere din acest an, dar când ne uităm la aceste nume – Apple, Microsoft, Meta, Alphabet – vorbim de giganți cu bilanțuri de fortăreață, perspective de creștere structurală și acum cu evaluări mai ieftine, care ar fi putut încuraja mai mulți investitori să cumpere. Cu siguranță,  vorbim de companii care merită în continuare un loc în cadrul unui portofoliu diversificat.

Au existat, de asemenea, unele mișcări în rândul acțiunilor din top, cu Gamestop, care a coborât pe locul 12 (locul 14 la nivel global), după ce numărul utilizatorilor eToro care dețin aceste acțiuni a înregistrat o scădere de 14% (17% la nivel global)”.

Laidler a adaugat: “Cele două intrări în lista primilor 20 de jucători la nivel global au sens. Intel este bine plasată pentru a beneficia de orice atenuare a încetinirii pieței semiconductorilor, datorită poziției sale de lider în industrie și evaluării sale mult mai ieftine, în timp ce Coca-Cola, datorită dominației sale în industria globală a băuturilor răcoritoare, a reușit să treacă cu succes prin recesiunile anterioare.

Pe unii s-ar putea să-i surprindă faptul că Netflix a urcat în clasament. Probabil că asistăm la rezultatul unui bottom fishing, investitorii de retail care au cumpărat în lunile de vară bucurându-se de câștiguri semnificative de atunci, conducerea firmei navigând în criza costului vieții cu noi programe, abonamente cu suport publicitar și măsuri drastice de partajare a parolelor.”

Poziție Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor români pe eToro la sfârșitul lui T4 2022 Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor români pe eToro la sfârșitul lui T4 2021
1 Tesla Motors, Inc. Nio Inc.
2 Nio Inc.-ADR UiPath Inc.
3 UiPath Inc. Tesla Motors, Inc.
4 Apple Apple
5 Meta Platforms Inc GameStop Corp.
6 Amazon.com Inc Palantir Technologies Inc.
7 Palantir Technologies Inc. Alibaba
8 Microsoft Amazon.com Inc
9 NVIDIA Corporation Meta Platforms Inc
10 Alphabet BioNano Genomics Inc
11 Alibaba-ADR Microsoft
12 GameStop Corp. Alphabet
13 BioNano Genomics Inc NVIDIA Corporation
14 Advanced Micro Devices Inc Asensus Surgical Inc.
15 Intel PayPal Holdings
16 PayPal Holdings Advanced Micro Devices Inc
17 Netflix, Inc. Virgin Galactic Holdings Inc
18 Walt Disney Intel
19 Asensus Surgical Inc. Nano Dimension Ltd
20 Virgin Galactic Holdings Inc Walt Disney

Toate datele sunt exacte la data de 30 decembrie 2022 (vineri), după închiderea pieței.

Rank Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor eToro, la nivel global, la sfârșitul lui T4 2022 Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor eToro, la nivel global, la sfârșitul lui T4 2021
1 Tesla Motors, Inc. Tesla Motors, Inc.
2 Amazon.com Inc Nio Inc
3 Apple Amazon.com Inc
4 Nio Inc Apple
5 Meta Platforms Inc Alibaba
6 Microsoft Meta Platforms Inc
7 Alibaba GameStop Corp.
8 NVIDIA Corporation Microsoft
9 Alphabet Alphabet
10 PayPal Holdings NVIDIA Corporation
11 GameStop Corp. Palantir Technologies Inc.
12 Palantir Technologies Inc. PayPal Holdings
13 Walt Disney BioNano Genomics Inc
14 Netflix, Inc. Walt Disney
15 Coinbase Global Inc Coinbase Global Inc
16 Advanced Micro Devices Inc AMC Entertainment Holdings Inc
17 BioNano Genomics Inc Asensus Surgical Inc.
18 Intel Advanced Micro Devices Inc
19 AMC Entertainment Holdings Inc Netflix, Inc.
20 Coca-Cola Virgin Galactic Holdings Inc

Toate datele sunt exacte la data de 30 decembrie 2022 (vineri), după închiderea pieței.

Sfârșit

*eToro’s Retail Investor Beat este publicat în fiecare trimestru și analizează sentimentul a 10.000 de investitori individuali la nivel global.

Note pentru editori

Datele din tabel arată primele 20 cele mai deținute poziții de acțiuni (poziții deschise) de către investitorii de pe platforma eToro în România și la nivel global, la sfârșitul T4 2022 și la sfârșitul T4 2021. Deoarece marea majoritate a acțiunilor tranzacționate pe eToro sunt active reale, aceste date nu includ pozițiile deținute sub formă de CFD-uri. 

Toate datele sunt exacte după închiderea pieței vineri, 30 decembrie 2022.

Despre eToro

eToro este o platformă de investiții multi-active ce le permite tuturor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes . eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x