Thursday, April 25, 2024

Această aplicație îți poate salva viața. Te avertizează cu 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur

Must Read

Există o aplicație care te anunță că urmează să se producă un cutremur, astfel încât să iei măsurile necesare de protecție.

Poți afla cu cel mult 25 de secunde înainte că urmează să se producă un cutremur cu ajutorul unor aplicații. În acest moment, există două aplicații de acest fel, iar furnizorii lor sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și Google.

Institutul are două conturi dedicate acestui lucru pe Telegram și Twitter. Oricine se poate abona la acestea și seta pe telefon sau pe computer să primească alerte în cazul unui cutremur. Totuși, trebuie să știți că pot fi semnalate numai cutremurele din Vrancea cu 25 de secunde înainte.

Cum funcționează aplicațiile pentru avertizarea de cutremur

- Advertisement -

Modul de funcționare a sistemului este unul simplu. Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori care înregistrează primele impulsuri ale unui seism.

INCDFP estimează magnitudinea din primele 3 impulsuri care ajung la cei mai apropiați senzori. Energia disipată de cutremur este una mică în acel moment și nu poate provoca pagube. De la cele 3 impulsuri și până la unda periculoasă, în numai 25 de secundem sistemul poate avertiza populația, potrivit playtech.ro.

Persoanele care foloesesc telefoane mobile cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur și de pe un serviciu gratuit, numit Android Earthquake Alerts. Sistemul a devenit operațional în România în 2022.

Serviciul detectează cutremurele de pe tot mapamondul și îi alertează pe utilizatorii Android de producerea unui cutremur în zona în care se află.

Telefoanele detectează mișcarea pământului, un algoritm evaluează magnitudinea și locul seismului și transmite semnalul de avertizare.

Pentru a accesa acest serviciu trebuie să intrați în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”. Accesați „alertă cutremur” și se bifează „primiri alerte”.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x