Friday, March 29, 2024

Apare o nouă monedă în Europa, va fi folosită în toată Uniunea Europeană

Must Read

CBDC, central bank digital currency, sau moneda digitală emisă de bănci centrale (MDBC) reprezintă o nouă formă de înregistrare electronică a deţinerilor de monedă.

Un posibil euro digital, luat în calcul de Banca Centrală Europeană, ar putea avea câteva beneficii, cum ar fi facilitarea plăţilor transfrontaliere şi furnizarea unei ancore monetare digitale, a declarat Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Acesta a explicat că faza de investigare pentru euro digital ar urma să fie finalizată până în octombrie 2023 iar atunci BCE va decide când va începe dezvoltarea monedei digitale. Oficialul BCE a expus unele dintre posibilele beneficii ale ideii introducerii unei monede digitale bancare centrale (CBDC), cum ar fi extinderea disponibilităţii banilor băncii centrale pentru a include şi plăţi între persoanele fizice, nu numai tranzacţii între bănci.

„Un euro digital ar da oamenilor opţiuni suplimentare privind modul de plată şi ar uşura plăţile, într-o economie din ce în ce mai digitală”, a declarat Rehn. Acesta a adăugat că limitările actuale în privinţa cripto-activelor private sunt „structurale”, din cauza volatilităţii preţurilor lor şi a vulnerabilităţii la riscurile cibernetice.

- Advertisement -

Bănci centrale majore studiază deja de mai mulți ani introducerea unor variante digitale ale monedelor lor. Banca Angliei a vorbit despre un orizont de câțiva ani și a afirmat recent că o decizie finală nu a fost luată. Cu toate acestea, lucrează la un plan general pentru eventualitatea în care s-ar trece la lira digitală.

Se aşteaptă şi un dolar digital

Fed are un proiect în studiu pe aceeași temă. Un dolar digital ar putea fi, de asemenea, un răspuns la posibilitatea ca China, unde PBOC a testat deja o formă de monedă digitală, să câștige în influența globală prin circulația mai liberă a yuanului digital, precizează sursa citată.

CBDC, central bank digital currency, sau moneda digitală emisă de bănci centrale (MDBC) reprezintă o nouă formă de înregistrare electronică a deținerilor de monedă.  Spre deosebire de banii actuali ,,electronici”, vizibili într-o aplicație online a unei bănci sau într-un cont de investiții, această monedă va avea o structură tehnică nouă, permițând o serie de operațiuni imposibil sau dificil de realizat în forma utilizată în prezent.

Într-un fel, ele pot fi privite ca îmbinând ușurința de utilizare a ,,criptomonedelor clasice” cu acoperirea reală furnizată de o autoritate centrală. În cadrul discursului său de la London Business School din noiembrie, membrul Comitetului Executiv al BCE Fabio Panetta (care a și absolvit prestigioasa instituție) a avut un ton deosebit de critic la adresa criptoactivelor, pe care le considera lipsite de valoare intrinsecă.

Momentul, după colapsul unei burse majore din domeniu, fusese descris de unii din antevorbitori drept o ,,oportunitate” pentru jucătorii de pe piață. Discursul său, critic atât la adresa abordării speculative a unor fonduri, cât și a modului de supraveghere a pieței cripto în general, a prefigurat, însă, noi reglementări, și posibilitatea de lansare a unui Euro digital, după un studiu îndelungat.

BCE, care a observat o scădere a procentului de utilizare a cash-ului în zona Euro în 3 ani la 59% de la 72%, are în vedere dezvoltarea unei aplicații de plăți contactless și prin coduri QR. Aceasta ar permite consumatorilor utilizarea independentă, dar și băncilor conectarea la propriile platforme, astfel încât utilizatorii, dacă doresc, vor putea folosi aplicațiile de internet deja familiare ale băncilor, se arată în comunicatul de presă.

Această interoperabilitate e un semn bun pentru băncile comerciale, care teoretic ar risca o diminuare a prezenței în piață în timp ce băncile centrale ar câștiga masiv în vizibilitate – dacă CBDC ar utiliza o formă de implementare asemănătoare celei actuale din domeniul cripto.

Un astfel de model ar însemna, însă, o complicare a funcționării actuale a sistemului financiar, unde furnizarea de credit către cetățeni și firme e lăsată pe seama intermediarilor bancari. Ar fi o schimbare, se poate imagina, nepopulară printre bănci, și pe care, se pare autoritățile bancare centrale nu o doresc. Totuși, unele schimbări pot apărea, ușurând viața utilizatorilor de monedă digitală, dar potențial ridicând și teme de dezbatere.

Avantajele aduse de inovație au inspirat comitetul de studiu la Frankfurt, iar utilizarea offline sau plăți condiționate, pre-programate pentru atingerea anumitor condiții ar fi în lista de facilități studiate.

Ar deveni mai simplă utilizarea unor funcții oferite acum de către bănci, în special persoanelor juridice, și se poate bănui că și costul de operare ar scădea – posibil chiar spre 0. Utilizarea offline ar permite tranzacții și atunci când internetul nu este disponibil, și ar oferi de asemenea un nivel de anonimitate comparabil cu cash-ul, conform sursei citate.

,Pentru UE, un Euro digital, ale cărui detalii sunt încă aşteptate, ar putea fi un impuls pentru activitate, inovaţie şi încrederea consumatorilor, cu efecte benefice pe orizont mediu şi îndelungat, fiind, suplimentar, un plus pentru o mai largă utilizare internaţională a Euro” constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, scrie Bursa.

Potrivit sursei citate, băncile centrale au privit cu atenţie evoluţiile din domeniul cripto, şi, pe lângă imensele provocări generate de tendinţa de a atrage proiecte netestate, investitori de diverse grade de risc şi informare, cu creşteri explozive urmate de scăderi dramatice, au identificat şi unele trăsături inovative.

Euro digital, după modelul monedelor cripto

Succesul criptoactivelor a oferit, într-un fel, un mediu de testare ,,pe viu”, nu în laborator, şi a venit cu lecţii importante.

Totuşi, instituţiile centrale ale arhitecturii financiare nu au libertatea de a experimenta într-un fel de vest sălbatic al începuturilor, ci trebuie să se supună unor reguli numeroase. Stabilitatea sistemului financiar şi încrederea cetăţenilor şi companiilor în băncile centrale sunt în joc.

„Un format nativ digital al unei monede sigure a băncii centrale ar putea spori stabilitatea, furnizând încredere în viitorul sistem financiar”, a explicat Rehn, sprijinind astfel recentele comentarii ale preşedintelui Rezervei Federal a SUA, Jerome Powell, care s-a pronunţat în favoarea introducerii unui dolar digital.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x