Cercetătorii de la Universitatea Stanford au realizat un studiu prin care au descoperit că dimensiunea organului sexual al bărbaților a crescut în ultimii 30 de ani, fiind vorba despre o modificare semnificativă.
Studiul a fost condus de medicul urolog Michael Eisenberg, de la Universitatea Stanford, iar echipa a fost formată din medici specialiști de la spitale din Milano, Roma și Atlanta (Statele Unite).
Rezultatele arată că lungimea medie a penisului a crescut în ultimele trei decenii, însă specialiștii avertizează că n-ar fi o veste bună ci, din contră, un fenomen ”îngrijorător”.
Cercetătorii se tem că acest lucru este cauzat de obiceiuri nesănătoase, cum ar fi mâncarea junk food, stilul de viață sedentar, dar și de poluare.
„Orice schimbare generală este îngrijorătoare, deoarece sistemul nostru reproductiv este una dintre cele mai importante piese ale organismului uman. Dacă vedem o schimbare atât de rapidă, înseamnă că ceva important se întâmplă în corpurile noastre“, a declarat dr. Michael Eisenberg, autorul studiului publicat în World Journal of Men’s Health.
În cadrul cercetării au fost analizate date din 75 de studii anterioare, efectuate din 1942 până în 2021, și realizate pe mai mult de 55.000 de bărbați.
„Mai multe studii au arătat schimbări negative în sănătatea reproductivă a bărbaților. De exemplu, numărul de spermatozoizi și nivelul de testosteron sunt în scădere de multă vreme. De asemenea, au apărut și mai multe malformații congenitale. Având în vedere aceste rezultate, ne-am gândit că ar putea exista un trend similar în ceea ce privește dimensiunea penisului.
În studiul nostru, am analizat lungimea penisului în stare flască, întins și erect. Ceea ce am descoperit a fost destul de diferit de rezultatele altor studii despre fertilitatea masculină. În ultimii 29 de ani, lungimea medie a unui penis în erecție a crescut cu aproximativ 25%, de la 12,19 cm la 15,24 cm.
Sunt mai mulți factori care se pot afla la baza acestor schimbări, printre care expunerea la substanțe chimice, cum ar fi pesticidele sau substanțele din produsele de igienă, ce interacționează cu sistemul nostru hormonal. Aceste substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin – și ele sunt multe – există în mediul înconjurător și în multe alimente din dieta noastră. Expunerea la aceste substanțe chimice este, de asemenea, o cauză pentru care băieții și fetele ajung la pubertate precoce, ceea ce poate afecta dezvoltarea aparatului genital”, a explicat coordonatorul studiului, medicul Michael Eisenberg.
Sursa: ziare.com