Saturday, March 25, 2023

Peste 7,6 milioane de români au ajuns fără să ştie acţionari în principalele acţiuni de la bursă

Must Read

Câteva milioane de viitori pensionari ai României au ajuns cei mai mari investitori ai companiilor listate la BVB, fără ca măcar să știe.

Totul s-a întâmplat prin intermediul celor șapte fonduri de pensii pri­vate Pilon II, la care contribuie lunar cu aproxi­mativ 1 mld. lei prin prisma viramentelor de 3,75% din venitul brut lunar.

Aceștia au ajuns să controleze indirect participații importante la unele dintre cele mai mari companii din România, precum 13,3% din OMV Petrom, la liderul sistemului bancar, 24,5% din Banca Transilvania, dar și cel al serviciilor medicale private, 35% din MedLife, dar şi 15,3% din Romgaz, 16,5% din BRD, 31% din Fondul Proprietatea, 22% din Electrica.

Astfel, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza celor mai recente rapoarte detaliate publicate, cele din decembrie 2022, pentru fiecare din cele șapte fonduri, viitorii pensionari au ajuns la investiții de aproximativ 19,3 miliarde de lei în 27 de companii listate la Bursa de Valori București, scrie ZF, citat de Mediafax.

- Advertisement -

Spre comparație, în T4/2021 plasa­mentele fondurilor Pilon II erau de aproximativ 21 mld. lei la 27 de companii, scăderea fiind determinată declinul ușor al BVB în 2022.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

500 km cu 6 kg de hidrogen: BMW scoate pe șosele mașinile cu hidrogen

BMW Group a prezentat primele automobile BMW iX5 Hydrogen, parte a unei flote-pilot care va fi utilizată la nivel...
- Advertisement -

More Articles Like This