Friday, June 14, 2024

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Must Read

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns la mare distanţă de cea a Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen.

Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională – Rassemblement National (RN), al lui Marine Le Pen, a câștigat în mod clar alegerile europarlamentare din Franța, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne.

Rassemblement National (RN) a obținut peste 32% din voturi și a câștigat alegerile europarlamentare din Franța cu o marjă de cel puțin 16 puncte, au arătat duminică sondajele IFOP, Ipsos și OpinionWay. Este o victorie mare pentru Marine Le Pen, care nici nu se află pe buletinul de vot, și pentru candidatul principal al partidului, Jordan Bardella.

Blocul Renaissance al lui Macron a obținut aproximativ 15%, mai arată sondajul.

- Advertisement -

„Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a declarat preşedintele francez după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor. „Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară”, a anunţat el, adresându-se francezilor într-o alocuţiune televizată.

„Dizolv Adunarea Naţională în această seară şi în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea tur”, a precizat preşedintele francez. „Aceasta este o decizie serioasă şi cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere”, a mai spus Emmanuel Macron. El a recunoscut că ceea ce indică exit-pollurile „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”.

„Este momentul unor clarificări esenţiale. Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre şi nu le voi lăsa fără răspuns”, a spus Emmanuel Macron.

Rassemblement National a înregistrat câștiguri masive în comparație cu cele 23,34% pe care le-a obținut în 2019, în timp ce blocul Renaissance al lui Macron a scăzut de la 22,42% în urmă cu cinci ani.

Lista socialiștilor condusă de Raphael Glucksmann a venit pe locul al treilea, cu aproximativ 14%, în creștere de la 6,19% în 2019.

Președintele francez Emmanuel Macron ar trebui să convoace noi alegeri parlamentare în Franța, a declarat imediat după anunțarea rezultatelor Jordan Bardella, liderul partidului de extremă dreapta.

„Emmanuel Macron este un președinte slăbit în această seară”, a declarat el în fața susținătorilor.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Emil Boc câştigă al 6-lea mandat de primar al Cluj-Napoca, cu 45% dintre voturi

UPDATE Ora 04:00 După ce s-au numărat voturile în aproape toate secțiile de votare din municipiul Cluj Napoca, liberalii clujeni...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x