Friday, July 19, 2024

Ungaria și Slovacia anunță oficial că-l susțin pe Mark Rutte pentru a deveni viitorul secretar general al NATO, în defavoarea lui Klaus Iohannis.

Must Read

Ungaria și Slovacia anunță oficial că-l susțin pe Mark Rutte pentru a deveni viitorul secretar general al NATO, în defavoarea lui Klaus Iohannis. România rămâne astfel singura țară din Alianță care nu și-a anunțat sprijinul pentru premierul olandez.

În privința Ungariei, anunțul a fost făcut de către premierul Viktor Orban pe contul său de X (Twitter) unde acesta a scris: “După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că susține pe deplin acest acord [prin care Ungaria nu va fi implicată în sprijinirea Armatei Ucrainene] și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO. Având în vedere promisiunea sa, Ungaria este pregătită să sprijine candidatura premierului Rutte la funcția de secretar general al NATO”.

Sprijinul Ungariei pentru candidatura lui Rutte vine în contextul în care, în cadrul unei întâlniri recente dintre premierul Orban și Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, cele două părți au căzut de acord ca Ungaria să nu fie implicată în ajutorul oferit Ucrainei, cu condiția ca Budapesta să nu mai blocheze pachetele de ajutor oferite Ucrainei de către Alianță.

În ceea ce privește decizia Slovaciei, președintele Peter Pellegrini a declarat astăzi la prânz că “după consultări cu ambii candidați și după consultări cu premierul Robert Fico și cu guvernul slovac, Republica Slovacă se poate vedea susținându-l pe premierul olandez Mark Rutte în fruntea alianței”. Pellegrini a adăugat că a discutat cu Mark Rutte despre faptul că NATO ar putea ajuta la protejarea spațiului aerian al Slovaciei până când aceasta își va consolida propriile capacități, în contextul războiului din Ucraina.

- Advertisement -

Deoarece statele NATO iau decizii împreună, orice candidat are nevoie de votul unanim din partea tuturor celor 32 de aliați. La momentul actual, doar România se mai opune candidaturii lui Rutte, având în vedere că țara noastră are propriul candidat pentru funcție, președintele Klaus Iohannis, care însă nu a obținut sprijinul statelor membre.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ascendia și UiPath semnează parteneriat pentru UiPath Academic Alliance

ASC (ASCENDIA SA), lider în dezvoltare de soluții e-learning, a semnat un parteneriat cu UiPath, lider global în soluții de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x