Castigurile din plasamente pot fi calculate, in premiera, pe baza noilor impozite.
Persoanele fizice au castigat anul trecut 1,5 miliarde de euro din
vanzarea de actiuni cotate sau necotate, 450 milioane de euro din dobanzi si 250 milioane de euro din vanzarile de imobile – cladiri si terenuri, conform Ministerului Finantelor.
In 2004, castigul din vanzarea de actiuni a fost de 400 milioane de euro, cel din dobanzi de 500 milioane de euro (pentru ca dobanzile erau mult mai mari decat in 2005). Impozit pe vanzarea imobilelor nu era.
“Castigul de 1,5 miliarde de euro din transferul actiunilor este suma mare. Inseamna ca economia romaneasca merge bine si se fac afaceri bune aici”, a comentat Gabriel Sincu, avocat la cabinetul de consultanta juridica si fiscala Haarman and Hammelrath.
Finantele au terminat de calculat incasarile din impozitele pe vanzarea de actiuni, pe dobanzile bancare si pe transferuri imobiliare pentru 2005 si au constatat ca estimarile din buget au fost cu mult depasite.
Astfel, incasarile din impozitul pe actiuni erau estimate la circa 8 milioane de euro si au fost de 15 milioane de euro, iar cele din impozitul pe dobanzi au fost estimate la 10 mil. euro si au fost de fapt de 15 mil. euro.
Incasarile din impozitul nou – introdus de la 1 iunie 2005, pe venitul din transferurile imobiliare din patrimoniul personal, adica impozitul pe vanzarea de cladiri, au fost de 25 mil. euro, fata de o estimare in buget de 14 mil. euro.
Valoarea castigurilor a fost calculata in functie de rata impozitului: 1% impozit pe transferul actiunilor, 1% pe dobanzi pana la 1 iunie 2005 si 10% dupa aceasta data si 10% pentru tranzactii imobiliare, introdus tot dupa 1 iunie 2005.
Analistii estimeaza ca cea mai mare parte a castigurilor obtinute din actiuni, adica cel putin 1 mld. euro, provine din vanzarea actiunilor necotate la bursa, adica ale afacerilor private dezvoltate de persoanele fizice.
Restul de 500 de milioane de euro sunt castiguri ale persoanelor fizice de pe bursa, care au crescut anul trecut cu 60%. “Este clar ca piata de merger & acquisitions a devenit o piata reala in Romania”, a spus Gabriel Biris, avocat in cadrul casei de avocatura Salans.
Intr-adevar, anul trecut a fost cel mai tare an din 1990 incoace din punctul de vedere al fuziunilor si achizitiilor: Connex-Vodafone, Astral-UPC, Banca Ion Tiriac-HVB, Siveco-Intel, Omniasig-Wiener Staedtische au fost toate semnate in 2005.
Articol integral in Ziarul Financiar