Saturday, December 7, 2024

Internetul de mare viteza cucereste tot mai multi romani

Must Read

In ultimul an, serviciile de acces la Internet in banda larga au inregistrat o crestere de 96%, atingand o rata de penetrare de 3,46% si plasand Romania pe primul loc intre tarile din Europa de Sud-Est, a declarat joi, Dan Georgescu, presedintele ANRC, in cadrul conferintei “Ziua Comunicatiilor”.

Georgescu a mai precizat ca evolutia numarului de utilizatori la telefonia mobila a condus la cresterea traficului in acest tip de retele, astfel ca la 31 decembrie 2005 acesta l-a depasit cu 1 miliard de minute pe cel prin retelele de telefonie fixa.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau peste 750.000 de conexiuni de Internet de mare viteza (banda larga), fata de numai 382.783 conexiuni cu un an in urma. Din numarul total al conexiunilor in banda larga, 380.000 erau conexiuni de acces dedicat.

“Nevoia de Internet de mare viteza se manifesta in special la domiciliu, 84% dintre conexiunile de acces dedicat in banda larga fiind utilizate de persoane fizice”, a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

- Advertisement -

Cel mai mare numar de noi utilizatori ai serviciilor de Internet de mare viteza au ales o conexiune prin cablu coaxial. In ultimul an, numarul acestor conexiuni s-a triplat, ajungand la aproximativ 250.000 (33% din total).

Desi la volume mult mai reduse, in ceea ce priveste ratele de crestere in anul 2005, o evolutie spectaculoasa au inregistrat-o conexiunile furnizate prin cablu UTP/FTP (retele de cartier) – 905%, fibra optica – 276% si tehnologie xDSL – 235%.

Incurajati de un cadru de reglementare corect si flexibil, furnizorii alternativi de telefonie fixa se dezvolta continuu, cuceresc increderea utilizatorilor romani care, la randul lor, invata sa aleaga intr-un mediu tot mai concurential.

“In Romania exista concurenta intre infrastructuri si acesta este un indicator puternic de dezvoltare a competitiei. Concurenta mentine cotele de penetrare la telefonia fixa in timp ce in restul Europei acest sector pierde teren, numarul abonatilor scazand constant de cativa ani.

La noi, operatorii alternativi au compensat in mare parte pierderile operatorului dominant”, a mai precizat Dan Georgescu.

In perioada iulie-decembrie 2005, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a crescut de 2,5 ori ajungand la 9,9%. In aceeasi perioada au fost prezenti pe piata 74 de furnizori alternativi de telefonie fixa care isi ofereau serviciile (prin intermediul retelelor proprii sau ale altor persoane) unui total de aproximativ 462.000 de abonati.

Furnizorii alternativi sunt, de asemenea, puternic reprezentati si pe segmentul apelurilor internationale unde detineau la sfarsitul anului 2005 o cota de 43,41%.

Potrivit datelor preliminare prezentate joi de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), abonatii operatorilor de telefonie fixa au realizat un trafic pe segmentul de voce de 8,32 miliarde de minute.

Traficul de voce prin retelele de telefonie mobile a ajuns la 9,36 miliarde minute, depasind cu peste un milliard de minute traficul de voce prin retelele fixe. Anul trecut, numarul utilizatorilor de telefonie mobila a depasit 13,3 milioane utilizatori.

HotNews.ro, A.V., 04 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x