Friday, December 6, 2024

“Reteaua” Felix

Must Read

Dan Voiculescu, alias “Felix”, si-a inceput colaborarea cu Securitatea in anii ’70, conform surselor care au avut acces la date din dosarele de la CNSAS. Reporterii EVZ au reconstituit tabloul personajelor care au aparut in jurul lui Voiculescu din acel moment, precum si traseul acestora dupa 1989.

Ieri, erau fie securistii oficiali ai intreprinderii, fie negociatorii unor afaceri de sute de milioane de dolari derulate de regimul comunist. Azi, utilizeaza si parghiile de ieri, dar si pe cele mai noi.

Azi, avocat. Sub un alt nume

De intreprinderea de comert exterior Vitrocim, acolo unde si-a inceput ascensiunea tanarul Voiculescu, s-au ocupat, oficial, mai multi ofiteri de Securitate. Obiectiv strategic, dat fiind ca ICE intermedia exporturi si importuri de milioane de dolari. Un singur exemplu: prin aceasta entitate se derulau exporturi de ciment de 3 milioane de tone anual.

- Advertisement -

Unul dintre securistii oficiali se numea Vasile Caciula. Dupa 1989, a ales sa-si schimbe numele. Conform surselor noastre, el este in acest moment avocat.

In urma cu cativa ani, numele lui Caciula a aparut in dosarul de la CNSAS al IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Era cel care l-a recrutat pe Teodosie Petrescu in 1987.

Potrivit surselor EVZ, Caciula ar fi raspuns de Vitrocim de la inceputul anilor ’70, atunci cand s-a nascut numele de cod “Felix”.

Azi, asociatul fostei adjuncte a Monicai Macovei

Un alt ofiter de Securitate care a avut in supraveghere intreprinderea a fost Silviu-Alexandru Mohora (53 de ani, acum). Acesta a discutat la telefon cu reporterul EVZ. “Am lucrat, da… Sunt zeci de ani de atunci”, a recunoscut Mohora.

Un alt ofiter de Securitate care a avut in supraveghere intreprinderea a fost Silviu-Alexandru Mohora (53 de ani, acum). Acesta a discutat la telefon cu reporterul EVZ. “Am lucrat, da… Sunt zeci de ani de atunci”, a recunoscut Mohora.

El a negat insa ca ar fi tinut legatura cu Dan Voiculescu, sustinand ca, atunci cand a ajuns el la Vitrocim, Voiculescu deja parasise firma. “Nu mai eram acolo… cu Voiculescu. N-am fost implicat in aceasta chestiune cu el”, a spus Mohora, intrebat si de sursa “Felix”.

O cercetare ulterioara in arhivele internet si de la Registrul Comertului a scos la iveala ca fostul responsabil al Securitatii se ocupa astazi de afaceri. Pe internet se prezinta drept lichidator.

Are si conexiuni apropiate de un personaj care a facut parte din administratia actuala: este asociat intr-o firma cu Cristina Maria Manda, fost secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Justitiei.

Manda a demisionat la sfarsitul anului trecut, din motive personale.Cei doi detin impreuna Sam Meus Consulting si M&M Europe Consulting (activitati de consultanta pentru afaceri si management). Mohora mai detine, impreuna cu familia, firma Alpha Soft Consulting SRL.

Un al treilea ofiter care s-a ocupat de Vitrocim a fost “maiorul Faghi”. Despre el nu au fost gasite date disponibile, pana in acest moment.

De la Securitate la fonduri UE

Sfera din jurul informatorului “Felix” era insa mai larga. Potrivit unor surse convergente, capitanul Mihai Lazar a lucrat sub acoperire mult timp la ICE Vitrocim. Apartenenta sa la Securitate ar fi fost insa cunoscuta in lumea comertului exterior, sustin aceleasi surse.A fost transferat la ICE Dunarea. L-a supravegheat pe Voiculescu la Crescent.

Astazi, Lazar (53 de ani) este presedinte al Grupului Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO), societatea-umbrela a firmelor familiei Voiculescu.

Lazar apare asociat in TV Antena 1 SA, Rombell Securities (intermedieri financiare) si Sanagra SA (agricultura).Aceasta din urma se regaseste printre beneficiarele programului european SAPARD. Obiectul: Modernizarea si extinderea capacitatii fermei zootehnice Seuca, localitatea Ganesti (Mures). Valoarea proiectului: 500.000 de euro.

Lazar ocupa pozitia de administrator la Sangold (Omi) Distributie, Sixties Restaurants SA, Centrul Pilot de Calificare si Consultanta Profesionala SRL si Logicons SA.

Aceasta din urma este firma unde a fost manager general actualul ministru al economiei, Codrut Seres. Are ca obiect de activitate consultanta de afaceri, iar ca actionari, firmele din imperiul Voiculescu: GRIVCO SA, Rombell Securities, Sangold, Benefica, Ominvest, Mutual Invest.

Ultima aparitie publica a lui Lazar a fost anuntul ca grupul Voiculescu il da in judecata pe Radu Berceanu, care a acuzat mai multe firme, inclusiv Grivco, de o schema prin care cumpara energie ieftina de la stat, pentru a o revinde mai scump, dar tot la stat.

Un alt personaj aflat in jurul lui “Felix” in urma cu cateva decenii a fost Teodor Dumitru, si el candva consilier la Vitrocim, ulterior transferat la Crescent – unde ajunsese si Voiculescu.

Desi au existat informatii despre implicarea actuala a lui Dumitru in afacerile familiei Voiculescu, acest lucru nu apare in documente privind companiile. A fost facuta publica doar informatia ca a ocupat functia de director general Mutual Invest, firma apartinand tot lui Voiculescu. (A contribuit Laurentiu Mihu)

Si… pensionarii cu parteneri din Lichtenstein

Reconversia foarte profitabila traita de oamenii din jurul lui Voiculescu dupa 1989 a avut si mici exceptii: nu toti au ajuns atat de sus. Este si cazul lui Constantin Ciubotaru (77 de ani), fost director general al ICE Vitrocim, 10 la suta din firma Cavcom International SRL (intermedieri in comert).

Alaturi de el regasim un alt “pensionar” de la Vitrocim – Gheorghe Voinoiu (60 de ani), administrator. Si despre el se spune ca a fost un colaborator apropiat al lui Voiculescu. In Cavcom se regaseste si fiica lui, Irina Elena (10 la suta), dar si o “casuta postala” din Lichtenstein – R.U.M Cavo International Anstalt, cu 60 la suta.

Gheorghe Voinoiu si aceeasi entitate din Lichtenstein sunt asociati si in firma Palas Proiect MV SRL din Constanta, cu 20 la suta, respectiv 30 la suta. Firma se ocupa de comertul cu cosmetice si coloranti pentru industria textila.

Politica si servicii secrete

In firma Sanagra, beneficiara – asa cum am scris – a unui proiect SAPARD a fost actionar, la un moment dat, si Marian Cornaciu -liderul PC Mures. Unul dintre multele Armaghedoane il plaseaza ca provenind din ICE Dunarea, fost ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE) a Securitatii.

La ora actuala, Cornaciu apare si in alte firme – in unele alaturi de oameni din cercul Voiculescu. De asemenea, apare ca imputernicit pentru Antena 1 pe zona Mures.

In plin scandal “Felix”, Cornaciu i-a luat apararea lui Voiculescu, declarand ca si el a dat informatii Securitatii. Ar fi spus despre studentii straini ca “sunt linistiti”. De asemenea, a recunoscut ca a colaborat tot timpul cu DIE si Contraspionajul, intrucat asa se lucra in comertul exterior.

Evenimentul Zilei, Calin Cosmaciuc, 22 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x