Thursday, April 18, 2024

Soare, omul lui Vintu, va pazi pensiile private ale romanilor

Must Read

Fostul presedinte al grupului Gelsor a fost numit in Comisia de supraveghere a pensiilor private.

Parlamentul a decis ieri cine va pazi banii de pensie privata a romanilor. Vlad Soare, fost presedinte al Grupului Gelsor, un apropiat al controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, va face si el parte din Consiliul Comisiei de supraveghere a sistemului privat de pensii.

Potrivit legii, Comisia de supraveghere are cinci membri, din care trei sunt nominalizati de partide, iar doi de Consiliul Economic si Social, care are dreptul la doua propuneri, una din partea patronatelor, cealalta a sindicatelor.

Suspiciunea ca Vlad Soare este omul lui Vintu in afacerea pensiilor private a fost generata de faptul ca acesta a fost propus ca membru in Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private de CNSLR-Fratia, formatiune sindicala extrem de apropiata de “parintele FNI”.

- Advertisement -

De altfel, prima optiune a CNSLR-Fratia a fost Ioan “Niki” Andrei, primul presedinte al SOV Invest si un foarte bun prieten al lui SOV.
Negocieri furtunoase

Parlamentul a decis ieri ca institutia va fi condusa de Mircea Oancea, candidatul PD la functia de presedinte. Vicepresedinte va fi Ioan Giurascu, fost sef al Casei Nationale de Pensii pe timpul guvernarii PSD.

Ceilalti trei membri din conducerea comisiei sunt Doru Frunzulica, fost secretar de stat al PSD si fost prim-vicepresedinte al UGIR, si reprezentantul PC, Stefan Prigoreanu, director la firma de asigurari si brokeraj Millenium Insurance Broker.

Pana a se ajunge la aceasta formula de conducere a Comisiei de supraveghere a sistemului privat de pensii, reprezentantii partidelor au negociat intens reprezentarea, ajungandu-se uneori chiar la situatii tensionate.

La un moment dat, discutiile s-au blocat din cauza PSD, care isi dorea functia de vicepresedinte si care contesta nominalizarea lui Vlad Soare pentru o functie in comisie, pe motiv ca acesta are, mai degraba, experienta in falimente.

Amic, angajat, asociat cu Vintu

Vlad Soare a fost timp de sapte ani viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intre 1991 si 1998. Din aceasta perioada dateaza si prietenia cu Sorin Ovidiu Vintu. Legaturile celor doi s-au cimentat in jurul echipei de fotbal FC National, patronata de Banca Nationala a Romaniei, in care a fost implicat actionarial si Vintu.

In 1999 a fost angajat de SOV ca presedinte al grupului Gelsor, pe care l-a condus pana la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), in vara lui 2000. De altfel, presa vremii a consemnat faptul ca inainte de a pleca de la Bancorex, Soare a aprobat pentru Vintu o emisiune de obligatiuni de 50 de miliarde de lei.

Evenimentul Zilei, 29 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x