Compania Balkan Petroleum ar putea fi penalizata de AVAS cu o suma reprezentand 100% din pretul platit pentru achizitionarea pachetului majoritar al rafinariei Rafo Onesti, a anuntat astazi presedintele AVAS, Razvan Orasanu.
Motivul care ar putea duce la acordarea acestei amenzi il constituie contractul de novatie incheiat intre Balkan Petroleum si Calder-A, privind cesionarea pachetului majoritar de actiuni pe care BKP il detine la RAFO.
Novatia reprezinta schimbarea, in cadrul unui contract aflat in derulare, prin care o firma este inlocuita de o alta, in conditiile in care prima firma doreste sa renunte la contract iar cea de-a doua doreste sa preia respectivul contract. In cazul RAFO e insa nevoie si de acordul celei de-a treia parti, respectiv a AVAS.
Prin contractul incheiat intre AVAS si BkP, cesionarea actiunilor la rafinaria RAFO fara acordul scris al Autoritatii se penalizeaza cu o amenda ce reprezinta 100% din valoarea contractului de provatizare.
In luna iulie 2005, intre Calder-A si BkP s-a incheiat un contract de cesionare a actiunilor detinute de Balkan Petroleum la RAFO Onesti.
Calder-A e detinut de mai multe ONG-uri
AVAS nu si-a dat acordul privind aceasta tranzactie intrucat Calder-A a evitat sa puna la dispozitia autoritatilor documente care sa sustina stabilitatea financiara a firmei.
Actionariatul companiei Calder-A e cat se poate de incalcit. Proprietarul Calder-A e compania Vienna Capital Parteners Finance BV Olanda care la randul ei e detinuta in proportie de 100% de Vienna Capital Partners Unternehmungsberatung AG-Austria( VCPU AG-Austria).
VCPU AG-Austria are de asemenea un actionariat divers. E detinuta in proportie de 51% de fundatia Colegia Privatstiftung, capitalul disponibil fiind de doar 25 de mii de dolari. Restul actiunilor e impartit de alte doua fundatii: Polan Privatstftung si RatschSuedland Privatstiftung.
Exista indicii clare ca dupa data de 15 iunie 2006 actionariatul a fost schimbat, insa numele noilor proprietari nu este deocamdata cunoscut.
Calder-A se vrea proprietara peste RAFO
Pe data de 20 iulie Curtea de Apel Bucuresti a decis ridicarea sechestrului asigurator impus pe actiunile detinute de BkP la RAFO Onesti. Ceea ce este cel putin ciudat in opinia conducerii AVAS e ca cererea de ridicare a sechestrului a fost facuta de compania Calder-A, care nu are inca o pozitie oficiala in cadrul actionariatului RAFO..
Potrivit informatiilor de la Registrul Comertului si din Registrul Actionarilor, proprietarul rafinariei e si acum compania BkP.
Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat ca in ultima perioada au existat presiuni pentru ca AVAS sa recunoasca pe Calder-A ca fiind proprietarul de drept al rafinariei RAFO Onesti
“Advertorialele din presa, greva angajatilor rafinariei si implicarea politica in acest caz s-au facut tocmai pentru ca AVAS sa recunoasca pe Calder-A ca fiind proprietara a RAFO” a precizat Orasanu. “Singura calitate a Calder-A este insa aceea de potential doritor al Rafo” a completat Orasanu.
“Orice tranzactie avand girul AVAS, cu actiuni RAFO, ar fi fost ilegala atata timp cat incepand cu luna august 2005 a fost impus un sechestru asigurator in urma unei ordonante emise de procurori” a continuat presedintele Autoritatii.
RAFO Onesti- un exemplu de privatizare esuata
Pana la sfarsitul anului urmeaza sa se clarifice situatia RAFO. Potrivit contractului, in decembrie urmeaza sa expire termenul necesar reorganizarii societatii.
La expirarea termenului de doi ani, creditorii rafinariei vor avea dreptul sa ceara in instanta falimentarea societatii.
Datoriile cumulate se ridica in acest moment la suma de 6 mii de miliarde lei vechi, fara a fi calculate insa penalizarile aferente.
Tentativele statului de privatizarea a rafinariei RAFO Onesti dateaza inca din 2001 cand AVAS a vandut 59% din actiuni companiilor Imperial Oil si Canyon Servicos contra sumei de 1.5 milioane de dolari.
Ulterior insa, Ministerul Finantelor Publice a realizat conversia in actiuni a unei datorii, redevenind actionar pe 94% din actiuni. Urmatorul pas a fost vanzarea pachetului detinut de stat tot companiilor Imperial Oil si Canyon Servicos, de data aceasta contra sumei de 11.4 milioane de doalri.
In anul 2004, Balkan Petroleum a cumparat Imperial Oil si Canyon Servicos pentru ca un an mai tarziu sa cedeze 98% din actiuni companiei Calder-A.
In anul 2005 pierderile rafinariei s-au ridicat la 153,7 milioane de lei, ce-i drept cu aproape 60% mai mici decat in anul 2004 cand valoarea deficitului a fost de 372 de milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 1,805 miliarde de lei.
In 2005 veniturile au totalizat 1,805 milioane de lei in timp ce cheltuielile s-au ridicat la valoarea de 1,959 de milioane.Veniturile au fost cu 50% mai mari in 2005 fata de 2004
Rezultatele operationale – cele care decurg din activitatea de baza a companiei – arata un profit de 18,5 milioane de lei in 2005, comparativ cu 6,5 milioane de lei in 2004. In primul trimestrul din 2006, Rafo Onesti a obtinut un profit operational 10,6 milioane lei.
HotNews.ro, V.T., 24 iul 2006