Friday, June 14, 2024

Cristian Sima: Dolarul ar putea atinge 33 – 35.000 de lei pana la sfarsitul anului

Must Read

Pretul petrolului pe piata mondiala a depasit, joi, pragul de 76 de dolari barilul, un maxim istoric de cand barilul se tranzactioneaza la piata din Chicago.

Analistul economic, Cristian Sima, a declarat pentru HotNews.ro ca nu tensiunile din Israel, Fasia Gaza si atacul Israelului asupra unor tinte din Liban sunt cauza cea mai importanta a cresterii pretului petrolului. El spune ca tendinta de crestere a fost observata inca de zilele trecute, cand s-au anuntat stocurile de petrol si de produse din petrol.

Sima afirma ca, in cateva zile, se asteapta ajungerea pretului barilului de petrol la 80 dolari, ceea ce ar produce un inceput de recesiune in economia americana si in cea europeana.

“O justificare a faptului ca nu conflictul din Israel face ca bursele sa se prabuseasca si ca pretul petrolului sa creasca este faptul ca dolarul nu se depreciaza, ci se apreciaza. Refugiul va fi in dolari, aur si petrol. Deci, investitorii vand actiuni atat in Europa cat si in SUA.

- Advertisement -

Se preconizeaza ca dolarul sa se aprecieze mai ales in raport cu yenul si moneda euro”, considera Cristian Sima.

Situatia de pe bursa internationala a influentat deja, joi, si bursa romana care a pierdut aproape 4% din volumul tranzactiilor. Explicatia ar fi, potrivit lui Sima, ca fondurile straine de investitii care opereaza la noi pe piata se ghideaza dupa tendinta la nivel international, unde se constata o scadere a tranzactiilor si o crestere a vanzarilor de actiuni la preturi mai mici.

Cristian Sima a declarat ca, ceea ce ar trebui sa preocupe foarte tare Romania, este faptul ca odata cu apropierea dobanzii de 6% pe dolar, in raport cu 8,75% pe lei “vom avea niste retrageri de capital in moneda forte din Romania si s-ar putea ca, la sfarsitul anului, dolarul sa fie cotat la 33.000-35.000 de lei”.

HotNews.ro, C.N.A., 13 iul 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x