Tuesday, June 25, 2024

Angajații din sistemul sanitar au ajuns la capătul răbdării. „Suntem chiar ultimii oameni din sistem? O infirmieră a trăit cu 1.800 lei pe lună, în pandemie. E anormal, incorect, imoral!”

Must Read

Cadrele medicale încep protestele în Piața Victoriei, de săptămâna viitoare, împotriva Guvernului Cîțu. Angajații din sistemul sanitar sunt total nemulțumiți de înghețarea salariilor.

Reprezentanții Federaţiei Solidaritatea Sanitară au pregătit, la nivelul județelor, mitinguri în fața prefecturilor, precum și un protest de amploare, joia viitoare, în Piața Victoriei.

Angajații din sistemul sanitar susțin că nu mai sunt respectați din punct de vedere salarial, în condițiile în care își riscă viața zilnic pentru a salva pacienții infectați cu COVID-19.

Anul trecut am avut promisiuni şi nu s-a întâmplat nimic. Anul acesta ne-a adus surpriza îngheţării salariilor pentru personalul auxiliar din spitale, pentru personalul TESA (n.r. tehnic, economic, social şi administrativ). Este anormal, incorect, imoral, este vorba despre cei care reprezintă partea nevăzută a sistemului medical. COVID-ul nu e ţinut sub control doar de medici şi asistenţi. Este obligatoriu să fie în echipă infirmiera, îngrijitoarea, brancardierul, personalul TESA, care asigură suport logistic actului medical. Se consideră discriminaţi, pe bună dreptate.

- Advertisement -

O infirmieră are salariul de încadrare de 2.100 de lei şi câştigă net, după aplicarea sporurilor, aproximativ 1.800 de lei. Cu banii ăştia au trăit şi în pandemie, şi în afara pandemiei. Nemulţumirea e masivă. Se uită la noi (membrii de sindicat) şi ne întreabă – Suntem chiar ultimii oameni din sistem?”, a declarat Radu Vasile, co-preşedinte al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, într-o intervenţie la Antena 3.

Cadrele medicale, protest împotriva Guverului Cîțu. Ce revendicări au angajații din sistemul sanitar

Potrivit unui comunicat postat pe contul oficial de Facebook, Federaţiei Solidaritatea Sanitară va organiza acțiunile de protest pentru susținerea următoarelor revendicări:

1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Măsurile trebuie să includă:

a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.

b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.

c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.

d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.

e. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.

5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.

6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.

7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

9. Posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

Federația „Solidaritatea Sanitară” este organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector. Acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar.

Sursa: gandul.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Elon Musk are inca un copil, in total are 12 copii: „Cea mai mare amenintare la adresa civilizatiei este scaderea natalitatii”

Elon Musk are inca un copil, mama fiind o directoare de la una dintre companiile sale, Shivon Zilis. Directorul...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x