Tuesday, December 7, 2021

Fitch Ratings: Creșterea datoriei guvernamentale va afecta mai dur pieţele emergente

Must Read

Agenția de evaluare Fitch Ratings a anunțat, miercuri, că o creștere record a datoriei guvernamentale la nivel global va afecta în mod disproporţionat pieţele emergente, iar un motiv de îngrijorare este faptul că ţările în curs de dezvoltare nu beneficiază de dobânzi reduse pentru serviciul datoriei.

Potrivit calculelor Fitch, datoriile suverane la nivel global au crescut cu 10.000 de miliarde de dolari până la 77.800 miliarde de dolari, sau 94% din Produsul Inter Brut mondial, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru sănătate şi au susţinut economiile afectate de pandemia de coronavirus.

Atât nivelul datoriei cât şi amploarea creşterii sunt la un nivel record, arată un raport elaborat de directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch, James McCormack, care subliniază că precedenta tranşă de 10.000 de miliarde de dolari din datoria mondială a avut nevoie de şapte ani pentru a fi acumulată.

În plus, deşi indicatorul care măsoară datoria guvernamentală raportată la PIB, care este utilizat în mod frecvent pentru a măsura sustenabilitatea datoriei, este la aproximativ 60% din PIB atât pentru pieţele dezvoltate cât şi pentru pieţele în curs de dezvoltare, această cifră maschează faptul că există o diferenţă când vine vorba de nivelul dobânzilor pentru cele două grupuri, spune McCormack.

- Advertisement -

„Pentru statele din categoria pieţelor emergente nu a existat o „masă gratuită” care să fie asociată cu dobânzile reduse”, precizează McCormack.

Piețele dezvoltate

Potrivit raportului Fitch, în cazul pieţelor dezvoltate, dobânda medie pentru întregul stoc de obligaţiuni guvernamentale a scăzut de la 4% până la 2% în ultimul deceniu. În schimb, pentru pieţele emergente, dobânda a crescut de la 4,3% până la 5,1%.

Agenţia de evaluare Fitch prognozează că serviciul datoriei pentru guvernele din statele dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare se va ridica în 2022 la aproximativ 860 miliarde de dolari, chiar dacă datoria grupului ţărilor dezvoltate este de trei ori mai mare decât cea a ţărilor în curs de dezvoltare.

„Rezultatul este că deşi guvernele dezvoltate şi cele de pe pieţele emergente au acum un raport datorie/PIB similar, ele se confruntă cu poveri diferite când vine vorba de serviciul datoriei. Având în vedere creşterea rapidă a datoriei guvernamentale a pieţelor emergente, acest lucru ar trebui să fie un motiv de îngrijorare şi a fost un factor decisiv pentru mai multe cazuri de incapacitate de plată pe pieţele emergente în 2020”, a spus McCormack.

Cinci state se aflau în incapacitate de plată

Anul trecut un număr record de cinci state s-au declarat în incapacitate de plată: Argentina, Ecuador, Liban, Surinam şi Zambia.

„Ne aşteptăm ca în 2021 să fie mai multe cazuri de default, precum şi o mai mare atenţie la iniţiativele destinate găsirii de soluţii la datorii”, a apreciat James McCormack.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, anunță că se pregătește să oprească temporar producția, din cauza scumpirii energiei și gazelor

Biroul de presă al Azomureș precizează că oprirea este temporară, dar angajații vor avea în continuare de lucru și...
- Advertisement -

More Articles Like This