Monday, October 18, 2021

Deficitul bugetar în România a scăzut. Explicaţiile date de Ministerul de Finanţe

Must Read

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,35% din PIB după primele opt luni din 2021, de la 2,89% din PIB după şapte luni.

În schimb, deficitul bugetar în România s-a diminuat în primele opt luni la 39,36 miliarde lei, adică 3,35% din PIB, de la 5,19% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2020, a anunţat Ministerul de Finanţe.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 39,36 miliarde lei (3,35% din PIB) în scădere, faţă de deficitul de 54,77 miliarde lei (5,19% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020. Această evoluţie pozitivă a fost determinată de: (i) creşterea veniturilor bugetare cu 1,42 puncte procentuale din PIB (an/an), influenţată în principal de avansul încasărilor din TVA şi fonduri europene; (ii) reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,42 puncte procentuale din PIB (an/an), ca urmare a diminuării ponderii cheltuielilor cu salariile în PIB”, arată Ministerul Finanţelor, condus de Dan Vîlceanu.

După primele şapte luni ale acestui an, bugetul s-a închis pe un deficit de 33,97 miliarde de lei (2,89% din PIB).

- Advertisement -

„Această evoluţie pozitivă a fost determinată de: creşterea veniturilor bugetare cu 1,42 puncte procentuale din PIB (an/an), influenţată în principal de avansul încasărilor din TVA şi fonduri europene; reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,42 puncte procentuale din PIB (an/an), ca urmare a diminuării ponderii cheltuielilor cu salariile în PIB. Totodată, în perioada ianuarie-august 2021 cheltuielile de investiţii au fost cu 6,08 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,77 miliarde lei (15,85 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB)”, a precizat Ministerul Finanţelor, conform Agerpres.

Sursa:

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Colegiul Medicilor din România: Medicii care spun neadevăruri la TV vor fi suspendaţi!

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a anunţat, în exclusivitate la Antena 3, că medicii care...
- Advertisement -

More Articles Like This