Friday, May 27, 2022

Prețul gazelor naturale la bursă s-a prăbușit după ce Rusia „deschide robinetul” către Europa

Must Read

Prețul gazelor naturale la bursele din Europa s-a prăbușit vineri, după ce Rusia a alocat, în ultimul moment, mai mult spațiu în conducte pentru livrarea de gaze din Rusia în Germania prin Polonia, informează Bloomberg. 

Gigantul rus Gazprom PJSC a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight. În replică, vineri, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

Cotaţiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, în urma anunţului Rusiei care a mai diminuat o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze, temeri care au fost reduse şi de estimările că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa, scrie Agerpres.

În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior.

- Advertisement -

Dacă Rusia decide să „deschidă robinetele” spre Europa, prețurile gazelor naturale ar putea scădea până la un nivel mai potrivit pentru această perioadă

„Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”, a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrărișe de luna următoare.

Dacă Rusia va decide în sfârșit „să deschidă robinetele”, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gaze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susţine Ole Hansen.

Cu toate acestea, comercianții rămân nesiguri de strategia de aprovizionare cu gaze a Rusiei, ținând cont de tensiunile politice cu Occidentul pe tema situației din Ucraina. Stocurile de gaze naturale ale Europei rămân la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului, ceea ce înseamnă că va urma o iarnă cu multe incertitudini.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

De ce nu mai vor angajații să se întoarcă la birou. “Vor să meargă la muncă doar pentru conectare și socializare”

Sunt tot mai mulți români care vor să lucreze de acasă. 40% dintre ei spun că nu vor să...
- Advertisement -

More Articles Like This