Acasă Stirile zilei COD RUTIER 2022. Schimbări importante pentru toţi şoferii, amenzi uriaşe dacă ignoraţi...

COD RUTIER 2022. Schimbări importante pentru toţi şoferii, amenzi uriaşe dacă ignoraţi noutăţile

0

COD RUTIER 2022. Începând cu 1 ianuarie 2022, şoferii riscă amenzi uriaşe dacă ignoră noile reglementări ale codului rutier.

COD RUTIER 2022. Noul an aduce schimbări importante pentru români. Potrivit noului cod rutier, se schimbă regulile de circulaţie a trotinetelor electrice, iar şoferii vor avea posibilitatea de a afla istoricul sancţiunilor primite de-a lungul timpului.

COD RUTIER 2022. Schimbări importante pentru români

De anul acesta şoferii pot afla mai ușor istoricul sancțiunilor rutiere primite. Mai exact, în luna octombrie a anului trecut au apărut mai multe modificări la Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier, iar șoferii au posibilitatea să afle atât numărul punctelor de penalizare aplicate de polițiști, cât și istoricul altor sancțiuni rutiere primite.

O altă noutate a codului rutier de anul acesta este legată de plata amenzilor. La începutul lunii decembrie au fost stabilite mai multe detalii tehnice legate de contul unic pentru plata amenzilor rutiere, astfel încât acesta să devină operațional în curând.

De asemenea, de anul acesta RAR poate notifica Fiscul cu privire la cine cumpără mașini la mâna a doua din UE, pentru a preveni fraudele cu TVA.

Persoanele fizice și juridice sunt obligate să meargă la RAR pentru formalitățile legale necesare. Totodată, Fiscul va afla de la RAR informații despre toate persoanele care fac asemenea achiziții.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie, românii care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aibă cel puţin zece clase absolvite. Potrivit noilor reglementări, şoferii care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan riscă să rămână pietoni timp 30 de zile.

COD RUTIER 2022. Punctul de amendă a fost plafonat

Prin intermediul OUG 130/2021, Guvernul a stabilit plafonarea în continuare a valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018. Punctul de amendă este fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022. Nu este exclus nici ca valoarea să se mențină neschimbată și în 2023, dar trebuie să așteptăm până la finele anului viitor o eventuală confirmare în acest sens.

Având în vedere faptul că punctul de amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar fi trebuit, începând de luna viitoare, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar fi trebuit să fie, din 1 ianuarie 2022, 255 de lei, dacă autoritățile nu ar fi intervenit, conform avocatnet.ro.

Ca referință, salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost fixat în luna octombrie a acestui an la 2550 de lei. La ora actuală, salariul minim brut pe țară are valoarea de 2300 de lei.

Sursa: romaniatv.net

Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version