Viktor Orbán a declarat că ungurii spun că există un război ruso-ucraienan care se desfăşoară în apropierea noastră, nu putem fi indiferenţi, deoarece există milioane de suferințe umane şi milioane de oameni aflaţi în dificultate. Pe lângă toate acestea există şi interese ungare pe care un război în vecinătate le poate pune mereu în pericol.

Ne aflăm într-o situație periculoasă, dar noi suntem de partea Ungariei

Premierul ungar a subliniat: Sunt ţări care ar dori ca NATO sau Uniunea Europeană să devină parte a conflictului într-o oarecare măsură sau chiar cu toată forţa, și sunt țări, precum Ungaria, care vor să rămână în afara acestui război.

La summit-ul NATO s-a văzut clar că sunt mai mulţi care susţin poziţia ungară şi de aceea NATO a spus clar: nu face parte din acest război, vrea să rămână în afara lui și nu trimite arme sau soldați, și nici nu instituie blocarea spațiului aerian. Dacă sunt ţări care vor să treacă peste toate acestea şi vor să întreprindă ceva anume pe propria lor răspundere, NATO nu le va împiedica. Noi suntem de partea păcii. Pacea nu poate fi obținută prin impunerea de sancțiuni care ne dor pe noi mai mult decât pe ruşi.

Ungaria a spus clar: Extinderea sancţiuniilor asupra sistemului energetic este un mijloc inadecvat pentru a face astfel un pas în direcţia păcii, trebuie procedat altfel, pe calea negocierilor diplomatice. Dat fiind faptul că aceste propuneri revin din nou şi din nou, Ungaria trebuie să își susțină propriile interese naționale din nou și din nou la fiecare întâlnire internațională.

- Advertisement -

Despre Polonia și Ungaria, criticate anterior, se vorbește astăzi cu vocea celei mai mari aprecieri

Toată lumea vede povara enormă pe care poporul polonez și ungar o poartă în spate, cu două milioane și jumătate de refugiați sosind în Polonia, şi cu peste 500 sute de mii de refugiaţi veniţi în Ungaria. Acum nu contează ce fel de dispute am mai avut cu ucrainenii, de exemplu, cu privire la minoritatea maghiară, pentru că acum ei au probleme şi de aceea îi ajutăm, a spus premierul maghiar.

Premierul a mai precizat că la Bruxelles a pledat pentru deschiderea cât mai curând posibil a resurselor financiare disponibile pentru Ungaria şi a sosit deja răspunsul Comisiei Europene, potrivit căreia primii 300 de milioane de euro pot fi accesaţi de Ungaria în condiţii mai flexibile, şi mai liber şi rapid în comparaţie cu accesarea banilor pentru obiectivele anterioare.

Critici aduse lui Zelenski

Faptul că președintele ucrainean nu a fost mulțumit nici de NATO şi nici de UE, și s-a adresat personal șefului guvernului ungar, Viktor Orbán astfel a comentat:

Trebuie să-l înțelegem pe Volodimir Zelenski într-o situație ca aceasta, el dorește ca întreaga lume nu doar să-i împartășească durerea, nu doar să-i ajute pe refugiați, ci să îmbrățișeze poziția ucraineană și să intervină imediat. Ucraina se află într-o situaţie grea, pe teritoriul său are loc un război, milioane de oameni sunt nevoiţi să părăsească ţara.

În opinia premierului, este un punct de vedere perfect de înțeles al ucrainenilor că ei cer ca NATO să intre în conflict, să îşi asume o luptă aeriană, să trimită arme.

Noi nu suntem ucraineni, nu suntem ruşi, ci suntem unguri. Pe lângă faptul că îi ajută pe toți ucrainenii aflați în dificultate, Ungaria nu vrea să se implice în acest război pentru că este împotriva intereselor naționale maghiare. Ungaria este de partea Ungariei. Ungaria este membră NATO, iar NATO este unită şi puternică. Ba mai mult, este foarte puternică. Mai puternică, decât Rusia. Astfel, împreună suntem azi mai puternici decât oricine altcineva din lume”, a spus Orbán.

Conform tuturor calculelor umane, nu există azi un loc și o țară mai sigură pe pământ decât țările statelor membre ale NATO, inclusiv Ungaria. Dar acesta este un război şi este în apropierea noastră, de aceea „trebuie să fim raţionali”, calmul strategic, luciditatea, predictibilitatea, definirea precisă a intereselor ungare și acționarea în consecință sunt acum cruciale. Viktor Orbán a adăugat că are sentimentul că Ungaria a avut aceste virtuţi până acum.