Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, susține că, în perioada pandemiei, ne-am lovit mult de “probleme de genul acesta”. El a dat exemplul creșterii prețurilor la măști și dezinfectanți.

”Până la un punct e norrmal, dar când ai preţuri de zeci sau o sută de ori, nu mai vorba de o eficienţă economică de un semnal de preţ ci vorbim mai degrabă de nişte oameni care vor să câştige prea uşor nişte bani, şi evident că această lege este necesară”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu spune că legea pentru combaterea speculei este inspirată din sistemul legislativ american, iar din această cauză va fi dificil de pus în practică.

“Ne-am inspirat de la americani care au această legislaţie de pe vremea Războiului Rece, au folosit-o în pandemie. (..) E bine să avem acest intrument pentru situaţii excepţionale”, a spus el.

- Advertisement -

De asemenea, Bogdan Chiriţoiu a vorbit și despre sancțiuni. Potrivit acestuia, Guvernul va “introduce şi confiscarea profiturilor incorecte”, în schimb se va încerca implementarea de amenzi mai mici.

Explozia preţurilor la combustibili, un comportament de speculă?

Preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat dacă explozia prețurilor la combustibili a fost un comportament de speculă.

”Suntem integraţi cu UE că nu e posibil să crească la ei şi să nu crească şi la noi. Mergem în tandem cu ei, o creştere a de preţuri nu e vina nimănui din România, avem de-a face cu un val inflaţionist, care merge în pas cu Europa.

Nu e vina nimănui din România şi este legat de comportamentul Rusiei care vrea să şantajeze Europa”, a mai spus Chiroţoiu.

Consiliul Concurenţei monitorizează preţurile la carburanţi

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a vorbit, luni, la Parlament, pe marginea creșterii prețurilor la carburanți. El a dat detalii după audierea în cadrul comisiei economice din Senat. Șeful instituției a susținut că momentan, Consiliul Concurenței monitorizează piaţa şi strânge date. În plus, Chirițoiu a anunțat că nu s-a aplicat nicio sancţiune.

“Este clar că suntem într-o situaţie în care am avut panică”, a mai spus el.

Bogdan Chiriţoiu a susținut că au avut loc controale ale ANPC şi ANAF. În ceea ce privește verificările ANPC, aici sunt o serie de probleme punctuale în unele benzinării.

Ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, nu ce se întâmplă la o staţie de benzină. Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica”, a spus șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu despre situaţia preţurilor la carburanţi.