Saturday, April 27, 2024

Irina Cristescu, XTB România: Planurile de Investiții XTB, o modalitate la îndemână pentru investiții pasive – din ce în ce mai căutate de români

Must Read

În septembrie 2023, XTB a lansat un nou produs financiar, Planurile de Investiții, ca o nouă modalitate de a plasa capitalul pe burse într-o formă pasivă. Cum a luat naștere acest produs?

Contextul economic global din ultimii ani a evidențiat o tendință incontestabilă: investițiile nu mai sunt doar un jargon al elitei corporatiste, ci au pătruns în dialogul cotidian. Cu instabilitatea financiară survenită în urma nivelului alarmant al inflației, discursul despre investiții s-a mutat din grupurile de investitori direct în cadrul familiilor sau cercurilor de prieteni.

XTB, având un spirit inovativ demonstrat și o capacitate de a anticipa nevoile pieței, a identificat o oportunitate în tot acest context. Am realizat că există o cerere crescută din partea investitorilor care doresc instrumente financiare eficiente, dar în același timp comode. Ei caută mecanisme de investiții care să le permită diversificarea și creșterea capitalului, fără a fi nevoiți să se implice zilnic în monitorizarea și ajustarea acestuia.

De aici au luat naștere Planurile de Investiții XTB. Acest produs nu este doar o alternativă la fondurile de investiții tradiționale, care adesea poartă și comisioane considerabile pentru gestionarea portofoliului. Planurile de Investiții XTB oferă libertatea de a crea și personaliza până la 10 portofolii diferite per cont de tranzacțíonare, un client putând avea până la 4 conturi în diferite monede, reflectând astfel orizontul de investiții și toleranța la risc. Și, pentru a spori eficiența și mobilitatea, aceste portofolii pot fi gestionate în timp real, direct din aplicația mobilă XTB. Astfel, investitorii pot verifica portofoliul oriunde s-ar afla.

- Advertisement -

Cum se diferențiază Planurile de Investiții XTB de alte produse similare disponibile pe piață?

Planurile de Investiții XTB reprezintă viziunea noastră pentru viitorul investițiilor: un echilibru între autonomie, eficiență și inovație. Produsul se distinge prin mai multe caracteristici esențiale, iar în primul rând aș sublinia simplitatea.  Structura Planurilor de Investiții permite oricărui investitor, fie el novice sau expert, să construiască ușor un portofoliu care să răspundă nevoilor și obiectivelor sale financiare. Interfața intuitivă îmbunătățește considerabil experiența utilizatorului, făcând gestionarea Planurilor o activitate simplă și eficientă. A doua caracteristică esențială este diversitatea. Oferta XTB cuprinde peste 350 de ETF-uri – sau fonduri tranzacționate la bursă – oferind posibilitatea de a investi într-o varietate de sectoare și industrii, acoperind diverse țări. Această gamă vastă permite investitorilor să-și diversifice portofoliul, minimizând riscurile și maximizând oportunitățile. Totodată, un atu important al produsului este accesibilitatea. Unul dintre principalele noastre avantaje este pragul scăzut de intrare. Cu o investiție inițială de doar 75 de lei, 15 euro sau  15 dolari, Planurile de Investiții XTB sunt adaptabile și se pot ajusta nevoilor individuale ale fiecărui investitor.

Un alt criteriu important estetransparența. Credem ferm în informația deschisă și ușor accesibilă. Prin aplicația XTB, investitorii au acces imediat la toate detaliile relevante despre ETF-uri: de la rating, rezultate financiare, până la compoziția portofoliului. În plus, în timpul creării sau editării planului, investitorii pot verifica performanța acestora pe ultimii 5 ani, asigurându-se astfel că deciziile lor sunt informate și bine fundamentate.

Nu în ultimul rând, trebuie să aminesc eficientizarea costurilor. La XTB, ne străduim să oferim maximum de valoare pentru investitorii noștri. Astfel, avem 0% comision la investițiile în ETF-uri (pentru un rulaj lunar până la 100 de mii de euro) și nu percepem taxe pentru întreținerea Planurilor. Practic, investești fără costuri suplimentare, asigurându-te că banii tăi lucrează în avantajul tău. Mai mult decât atât, pentru fondurile în EUR sau USD neinvestite primești și dobândă.

România a fost prima țară în care XTB a lansat acest produs. De ce? Ce potențial a observat grupul XTB pe piața românească?

Unul dintre cele mai evidente indicii ale potențialului pieței românești este modul în care clienții XTB din România au început să se orienteze spre investițiile în ETF-uri. Progresul din ultimii ani este remarcabil: din 2021, când 30% din clienții noștri au optat pentru ETF-uri, numărul acestora a crescut semnificativ, atingând 57% la sfârșitul anului 2022 și 58% în august 2023. Această tendință ascendentă reflectă o schimbare fundamentală în comportamentul investițional al românilor.

Într-un sondaj realizat de XTB România, investitorii în ETF-uri au evidențiat faptul că aceste instrumente oferă mai multe avantaje semnificative pe termen lung și foarte lung: costuri foarte mici, lichiditate foarte mare și diversificare. Un atu este și siguranța dată de administratorii fondurilor tranzacționate la bursă, cu un istoric dovedit. În același timp, au fost menționate și ușurința de a reproduce un indice bursier (prin ETF-urile bazate pe indici bursieri), dar și natura pasivă a investiției, care permite investitorilor ocupați să își lase portofoliul să lucreze singur.

Având în vedere toate aceste informații, XTB a văzut oportunitatea perfectă de a introduce Planurile de Investiții în România. Acestea sunt concepute pentru a face investițiile pasive și mai simple, și mai intuitive, răspunzând astfel direct nevoilor și dorințelor exprimate de investitorii români. Viziunea noastră a fost aceea de a oferi un instrument care să potențeze atractivitatea investiției pasive, oferind în același timp un nivel crescut de control și flexibilitate.

România nu a fost doar o piață aleasă la întâmplare. Am recunoscut oportunitatea, am înțeles nevoile și am răspuns cu o soluție adaptată, demonstrând astfel angajamentul XTB față de inovație și față de furnizarea celor mai bune soluții pentru clienții săi.

Care este diferența între Planurile de Investiții și investițiile clasice în ETF-uri disponibile de multă vreme în platforma XTB?

Diferența fundamentală constă în modul în care acestea abordează nevoile investitorilor și în gradul de automatizare pe care îl oferă.

Planurile de Investiții sunt concepute special pentru a ajuta investitorii mai puțin experimentați să navigheze prin potențialul în creștere al pieței ETF. În timp ce ETF-urile tradiționale presupun că investitorul are un anumit grad de cunoștințe pentru a alege instrumentele potrivite, Planurile de Investiții îi conduc pe aceștia printr-un proces optimizat, facilitând selecția corectă în funcție de diverse criterii.

O altă caracteristică unică a Planurilor de Investiții este utilizarea fracțiilor de ETF-uri. Acest lucru înseamnă că alocarea fondurilor în cadrul planului se face automat, în funcție de profilul de risc al clientului și de orizontul de investiție preferat. Aceasta elimină nevoia de a face calcule complexe privind valoarea investiției sau volumul de ETF-uri. Cu alte cuvinte, clientul decide doar procentajul de alocare, iar toate calculele matematice sunt realizate automat, în aplicație.

Având în vedere că Planurile de Investiții XTB cuprind peste 350 de ETF-uri la alegere, cum pot selecta clienții într-un mod informat în ce să investească?

Detaliile extinse despre ETF-uri, inclusiv ratingurile bazate pe date de la Morningstar, performanța financiară și compoziția portofoliului, sunt la îndemâna clienților, care au acces ușor la informațiile necesare. În timp ce elaborează și modifică planurile, ei pot urmări performanța ETF-urilor din ultimii 5 ani, obținând date valoroase despre investițiile lor.

De asemenea, punem la dispoziție o gamă variată de analize de piață, webinarii, articole educaționale care vin în întâmpinarea nevoilor investitorilor de toate nivelurile.

Cum asigurați clienții că fondurile lor sunt în siguranță atunci când accesează Planurile de Investiții?

Unul dintre principiile noastre cheie este păstrarea fondurilor clienților în conturi bancare separate. Acest lucru înseamnă că fondurile clienților sunt desprinse complet de fondurile companiei și nu pot fi utilizate în operațiunile noastre de zi cu zi. Aceasta este o măsură standard în industrie și este impusă de reglementările Autorității Poloneze de Supraveghere Financiară, garantând astfel că fondurile clienților sunt păstrate în siguranță și că nu sunt expuse riscurilor asociate cu activitatea companiei.

De asemenea, în cazul unor evenimente neprevăzute, fondurile clienților sunt protejate printr-o schemă de compensație administrată de Depozitarul Național pentru Valori Mobiliare. Astfel, fondurile sunt acoperite până la suma de 3.000 de euro în proporție de 100% și până la suma de 22.000 de euro în proporție de 90%. Acest lucru asigură un nivel suplimentar de protecție, garantând că investitorii sunt acoperiți chiar și în cele mai neașteptate situații.

Funcționăm în conformitate cu reglementările stricte ale Autorității Poloneze de Supraveghere Financiară, iar în România suntem înscriși în Registrul ASF. Fiind complet aliniați la cadrele legislative locale și internaționale, ne asigurăm că ne menținem standardele la cel mai înalt nivel și că implementăm cele mai bune practici pentru a proteja interesele clienților XTB,

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 847.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x